Asiantuntija: Tällaiset parit pysyvät yhdessä

Parisuhdekouluttaja kertoo, minkälaiset suhteet kestävät.

Pitkiä parisuhteita yhdistää Liisa Välilän mukaan muutama selkeä piirre.

– Yksi on yhteinen huumori. Kauan yhdessä olleilla pareilla on paljon asioita, tekemistä ja muistoja, joille nauraa yhdessä, Välilä sanoo.

Huumorin lisäksi tarvitaan vahvaa tahtoa ja sitoutumista.

– Suhteeseen tulisi lähteä sillä periaatteella, että "me kuulumme yhteen ja selvitämme vaikeudet". Tällaisilla pareilla on taito ratkaista ristiriitoja.

– Myös yhteistä läheisyyttä pitää olla. Seksuaalista lämpöä tulee saada niin, että kummankin tarpeet ainakin joskus täyttyvät, Välilä sanoo.

Ero järkytys lähipiirille

Mutta onko pitkä parisuhde arvo itsessään?

– Se on odotus ja unelma, jota ihmiset tavoittelevat, kun he menevät naimisiin. Taustalla vaikuttavat usein vihkilupauksen sanat "kunnes kuolema meidät erottaa".

– Pitkän parisuhteen etuja ovat vakaus, sitoutuminen ja toistensa hyvin tunteminen. Yhdessä on käyty läpi sekä romanttinen rakastumisen vaihe että pettymyksiä. Niiden kautta on löytynyt tasa-arvoinen kumppanuus, Välilä sanoo.

Erityisenä arvona pitkää suhdetta pitävät usein ulkopuoliset, jotka ovat sitä seuranneet ja sen parissa kasvaneet.

– Lapsille ja lastenlapsille on todella tärkeää, että mummo ja vaari ovat olleet vaikkapa 60 vuotta yhdessä. He toivoisivat itse pystyvänsä samaan. Jos vuosikymmenien liiton jälkeen tulee ero, se on äärettömän kova asia lähipiirille.

Juttu on julkaistu alunperin lokakuussa 2012.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat