Asiantuntija neuvoo: Toimi näin ps-tilien kanssa

Asiantuntija neuvoo kuluttajia malttiin uusien pitkäaikaisten eläkesäästämistilien harkinnassa.

Aalto yliopiston kauppakorkeakoulun professori Jarmo Leppiniemi sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että pitkäaikaissäästämisestä kiinnostuneen kuluttajan kannattaa seurata tiiviisti pankkien tarjouksia.

- Itse en pitäisi kiirettä, jos olisin tästä kiinnostunut. Odottaisin loppuvuoteen ja katsoisin, millaisia ovat ensimmäisen kierroksen tarjoukset kaikilta, miten niitä nokitetaan. Ei kannata pitää kiirettä ja vertailla täytyy.

Yli 700 000 suomalaisella on perinteinen eläkesäästösopimus pankin kanssa. Perinteisen eläkesäästämisen rinnalle tulee ensi kuun alussa uusi pitkäaikaisen säästämisen muoto, eli niin sanotut ps-tilit, jotka mahdollistavat eläkevakuutuksille annetun verohyödyn laajentamisen myös muihin sijoitusmuotoihin.

- Tähän asti on ollut vain vakuutusyhtiövaihtoehto. Nyt tulevat osakesijoittamis- rahastosijoittamis- ja pankkitilivaihtoehto. Ongelmana on, että kun veroetua myydään vain yhdeltä luukulta, on suuri riski, että veroetu häviää kustannuksiin. Nyt kun on useita vaihtoehtoja, on mahdollista, että kulut vähenevät.

Kulujen vähenemisestä ei kuitenkaan ole takeita.

- Huonot puolet ovat vielä näkymättömissä, kun näitä sijoituksia ei ole vielä tehty. Siellä saattaa olla piileviä kustannuksia. Myös sidonnaisuusaika voi tulla yllätyksenä, että rahat ovat todellakin jumissa suurimmalta osilta eläkkeeseen asti. Myös kun yhteiskunnan kanssa tehdään sopimuksia, ne tehdään yhteiskunnan ehdoilla. Veroa maksetaan sillä prosentilla, joka silloin vallitsee, joka ainakin lähivuosina on suurempi kuin verovähennysoikeus. Kolmenkymmenen vuoden päähän ei voi edes tasoa arvioida, Leppiniemi sanoo.

Uudet eläkesäästämisen pitkäaikaiset ps-tilit näyttäisivät sopivan parhaiten riskinottajalle.

- Jos riskinotto sattuu onnistumaan, siitä saa hyviä tuottoja ja sitä voi uudelleen sijoittaa edullisemmin. Eli jos saan itselleni tuoton ja realisoin sen ja haluan siirtää sen kohteesta toiseen, siitä menevät verot välillä, eli jälleensijoitan veroilla pienennetyn määrän. Tässä ei käy niin. Se vero menee vasta sitten, kun säästöistä nostetaan varoja pois.

Katso professori Jarmo Leppiniemen haastattelu (Huomenta Suomi 18.3.2010)

Lue myös:

    Uusimmat