Asiantuntija neuvoo käärmekammoisia: Näin yhteiselo sujuu

Käärmeasiantuntija ja luontokuvaaja Urpo Koposen mukaan tänä vuonna kyyt ja käärmeet ovat olleet liikkeellä poikkeuksellisen aikaisin.

Käärmeitä voi pitkin kevättä ja kesää ilmestyä esimerkiksi pihoihin ja puutarhoihin. Näillä Koposen neuvoilla tulet toimeen käärmeiden kanssa.

1. Älä anna suojapaikkaa

Pitämällä nurmikot puskat ajettuina ja kaikki romukasat siisteinä käärmeellä ei ole mitään paikkaa mihin asettua.

– Käärmeet välttävät tasaisia, ajettuja nurmikoita ja suosivat ajamattomia karheikon tyyppisiä nurmikkoja, huomauttaa Koponen. 

2. Selvitä käärmeen kolo ja reitti

Käärmeet eivät liiku sattumanvaraisesti ihan minne tahansa, vaan niillä on tuttu ja turvallinen omaan hajuun perustuva polku. Koposen mukaan tarkkailtaessa käärmeitä huomaa, että ne kulkevat samaa hajureittiä päivittäin ja jopa samaan kellonaikaan. Koposen mukaan käärmeen kolon ja hajupolun voi tällä tavalla saada selville. Kun tiedät käärmeen reitin ja kolon sijainnit, yritä välttää liikkumista niillä alueilla ja käärmeen rutiinien häiritsemistä.

3. Älä kastele puutarhaasi liikaa

Ongelmakäärmeet ovat liikkeellä puutarha- ja piha-alueilla erityisesti kuivien kesien aikana.

– Myös itse puutarhurit aiheuttavat käärmeiden ilmestymiseen puutarhoihin ja piha-alueisiin. Kun puutarhuri kastelee liikaa puutarhaansa, kosteutta vailla olevat sammakot ilmestyvät puutarhoihin. Käärmeet seuraavat sammakoiden mukana, selittää Koponen.

4. Suojaudu

Käytä varrellisia, paksuja hitsarinhanskoja tai turvahanskoja sellaisilla piha-alueilla, jossa epäilet käärmeiden esiintymistä. Lisäksi on olemassa pisto- ja viiltosuojattuja hanskoja. Jalkoja voi suojata paksuilla kumisaappailla ja säärystimillä.

 Käärme päivää paistattelemassa Pohjois-Espoon luonnonsuojelualueella 14.3.2014.

5. Älä tapa käärmeitä

Pihoilla ja puutarhoilla häiritseviä niin kutsuttuja ongelmakäärmeitä on siirrettävä metsiin ja maastoihin. Älä yritä vahingoittaa eläintä. Jos käärmeen välttäminen on mahdotonta, siirrä se pois piha-alueelta.

– Käärme kannattaa sijoittaa suljettuun tilaan, jossa on kansi ja hengitysreiät. Siirtämisen voi tehdä haarakepillä, jolla tulee painaa käärmeen päätä tai niskaa ja ohjata sitä vaakatasoon asetettuun ämpäriin tai pönttöön. Jos uskaltaa koskea, kannattaa ottaa käärmeen niskasta kiinni, kertoo Koponen.

Koponen suosittelee siirtoalueiksi maastoja ja metsiköitä. Yleensä pihoilta pois siirretyt käärmeet eivät palaa takaisin.

6. Ota lapsi reppuselkään

Käärme saattaa ilmestyä monen lapsen kanssa liikkuvan eteen. Koposen kehottaa ottamaan lapsen reppuselkään tai syliin, kun näkee käärmeen. Jos käärme aikoo purra, se ei ensimmäiseksi ulotu ylempänä olevaan lapseen.

7. Älä turhaan pelkää ja levitä ennakkoluuloja

Koponen neuvoo aikuisia tutustumaan käärmeisiin, luomaan todellisia mielikuvia niistä ja opettamaan sen lapsilleenkin. Koponen harmittelee aikuistenkin ihmisten ennakkoluuloja käärmeistä. Koposen mukaan käärmeet eivät mielellään halua liikkua ihmisten lähistöllä.

-Jos niillä ei ole menossa saalistuskausi, ne eivät pure muuten kuin puolustustarkoituksessa. Kun näet käärmeen, seiso rauhallisesti paikallasi ja tarkkaile käärmettä, selittää Koponen.

8. Käytä hyödyksesi

Kaikki käärmeet eivät häiritse piha-aluetta eikä niitä tarvitse siirtää. Harmittomia käärmeitä voi käyttää kasvien viljelyn ja puutarhahoidon eduksi. Käärmeet käyttävät ravintonaan kasvimaiden ja puutarhojen tuholaisjyrsijöitä, kuten pelto- ja metsämyyriä. Vältät samalla jyrsijöiden aiheuttamaa tuhoa luonnollisella keinolla ilman myrkkyjä.

 

Lue myös:

    Uusimmat