Mainos

Asiantuntija: Koululaitoksen kulisseissa vaanii iso mörkö

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pelkää, että vanhemmat valitsevat tulevaisuudessa lapsilleen kouluja niiden eriarvoistumisen perusteella.

Tiistaina julkaistut Pisa-tulokset paljastivat suomalaiskoululaisten tason laskeneen huolestuttavasti viime vuosina etenkin matemaattisella puolella.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Luukkainen löytää pari huolestuttavaa syytä rojahduksen takaa. Vapaa-ajan viihde-elektroniikasta on tullut opintoja kiinnostavampaa, ja toisaalta koululaiset eivät ole yksinkertaisesti valmiita ponnistelemaan tuloksiensa eteen. Yksi syy on myös koululaitosta rasittavat säästötoimet.

– Suomalaisen koulutuksen järjestelmä on rakennettu toiminnallisuuden ympärille, ja sitä sekä arkeen sidottuja oppimis- ja opetustapoja pitää lisätä ja niiden toteuttaminen edellyttää säällisiä ryhmäkokoja.

– Ja kun katsoo kuntien tekemiä päätöksiä, niin tämä juna on menossa aivan päinvastaiseen suuntaan, Luukkainen huokaisee.

Luukkainen pelkää kehityksen vie siihen, että koulujen – ja jatkossa myös kuntien väliset – erot tulevat kasvamaan. 

– Se vaara on olemassa, että vanhemmat alkavat katsoa koulujen välisiä eroja ja valikoida mihin kouluihin lapsensa laittavat. Ja se on vaarallinen kierre, Luukkainen painottaa. 

– Suomalainen linja on ollut ja pitää olla jatkossakin, että on ihan sama mihin kouluun menee, niin opetuksen laatu ja oppiminen on ihan samaa tasoa.

Toisaalta, usein lapsen koulumenestyksessä tai -menestymättömyydessä on nähtävissä myös vanhempien kättenjälki. 

– Jos kodeissa ollaan kiinnostuneita lapsen koulunkäynnistä ja koulutuksesta puhutaan arvostavasti, niin sillä on vaikutusta lapsen motivaatioon. Ja jos vanhemmat itse ovat kouluttaneita, niin he usein kannustavat lapsiaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.