Asiantuntija: Koululaitoksen kulisseissa vaanii iso mörkö

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pelkää, että vanhemmat valitsevat tulevaisuudessa lapsilleen kouluja niiden eriarvoistumisen perusteella.

Tiistaina julkaistut Pisa-tulokset paljastivat suomalaiskoululaisten tason laskeneen huolestuttavasti viime vuosina etenkin matemaattisella puolella.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Luukkainen löytää pari huolestuttavaa syytä rojahduksen takaa. Vapaa-ajan viihde-elektroniikasta on tullut opintoja kiinnostavampaa, ja toisaalta koululaiset eivät ole yksinkertaisesti valmiita ponnistelemaan tuloksiensa eteen. Yksi syy on myös koululaitosta rasittavat säästötoimet.

– Suomalaisen koulutuksen järjestelmä on rakennettu toiminnallisuuden ympärille, ja sitä sekä arkeen sidottuja oppimis- ja opetustapoja pitää lisätä ja niiden toteuttaminen edellyttää säällisiä ryhmäkokoja.

– Ja kun katsoo kuntien tekemiä päätöksiä, niin tämä juna on menossa aivan päinvastaiseen suuntaan, Luukkainen huokaisee.

Luukkainen pelkää kehityksen vie siihen, että koulujen – ja jatkossa myös kuntien väliset – erot tulevat kasvamaan. 

– Se vaara on olemassa, että vanhemmat alkavat katsoa koulujen välisiä eroja ja valikoida mihin kouluihin lapsensa laittavat. Ja se on vaarallinen kierre, Luukkainen painottaa. 

– Suomalainen linja on ollut ja pitää olla jatkossakin, että on ihan sama mihin kouluun menee, niin opetuksen laatu ja oppiminen on ihan samaa tasoa.

Toisaalta, usein lapsen koulumenestyksessä tai -menestymättömyydessä on nähtävissä myös vanhempien kättenjälki. 

– Jos kodeissa ollaan kiinnostuneita lapsen koulunkäynnistä ja koulutuksesta puhutaan arvostavasti, niin sillä on vaikutusta lapsen motivaatioon. Ja jos vanhemmat itse ovat kouluttaneita, niin he usein kannustavat lapsiaan.

Lue myös:

    Uusimmat