Tuulivoimaloiden rakentaminen kauemmaksi asutuksesta? Suunnitelmaa kritisoidaan

1:50imgLänsirannikolle rakennetaan lähivuosina merkittävästi lisää tuulivoimaa.
Julkaistu 11.07.2025 16:15

MTV UUTISET – STT

Kunnat kokevat, etteivät tule riittävästi kuulluiksi alueidenkäyttölain uudistuksen valmistelussa.

Hallituksen suunnitelma siirtää tuulivoimaloiden rakentamista aiempaa kauemmas asutuksesta on kerännyt kritiikkiä. Tuulivoimaloiden pitäisi olla vähintään kahdeksan kertaa voimalan kokonaiskorkeuden päässä asutuksesta, jollei voimalaa suunnitella maakuntakaavassa tuulivoimalle osoitetulle alueelle. Suunnitelma on osa hallituksen tavoitetta uudistaa alueidenkäyttölakia.

Hallituksen esitysluonnos uudeksi alueidenkäyttölaiksi oli lausuntokierroksella, jonka lausuntoaika päättyi tänään. Lausuntopalveluun kertyi satoja lausuntoja aiheesta.

Vaikeuttaisi rakentamista

Mikäli tuulivoimalat pitäisi rakentaa aiempaa kauemmas asutuksesta, rajoittaisi se useiden lausunnonantajien mukaan voimakkaasti tuulivoimaloiden rakentamismahdollisuuksia.

Useat elinkeinoelämän edustajat nostivat esiin pelon siitä, että tuulivoimaloiden etäisyysvaatimukset heikentäisivät uusien investointien toteutumista ja energiamurroksen etenemistä.

Lue myös: Suomen on kehitettävä sähköverkkojen kriisinkestävyyttä – syynä sekä tuulivoima että Venäjä

Osa kommentoijista esitti huolensa siitä, että etäisyysvaatimus voisi tarkoittaa rakentamista yhtenäisille luontoalueille ja metsiin.

Ymmärtäväisemmin uusiin etäisyysvaatimuksiin suhtautui sosiaali- ja terveysministeriö:

– Tuulivoimaloiden sijoittumista koskeva sääntely on sosiaali- ja terveysministeriön näkökulmasta perusteltua. Ajatus tuulivoimalan korkeuteen perustuvasta vähimmäisetäisyydestä on yleisesti ymmärrettävämpi ja selkeämpi kuin melumallinnuksiin perustuvat arviot, jotka voivat olla vaikeaselkoisia asiaan perehtymättömille ja synnyttää epätietoisuutta ja epäluottamusta hankkeita kohtaan.

Maanomistajan lupa sitoo

Etäisyyden lisäksi kommentteja keräsi myös se, että maanomistajan luvalla tuulivoimalan voisi rakentaa lähemmäs asutusta. Huolta herätti esimerkiksi, ettei annettua suostumusta voisi perua ja ymmärtävätkö mahdollisen luvan antajat, mihin sitoutuvat.

Kouvolan kaupungin tekninen lautakunta kommentoi näin poikkeamista etäisyysvaatimuksista suostumuksen perusteella.

Lue myös: Suomeen nousee kaksi uutta tuulivoimapuistoa – kaikkien aikojen suurin uusiutuvan energian investointi

– Suostumus sitoisi myös tulevia omistajia kauppatilanteessa. Vastaavia omaa asuinpaikkaa ja seuraavia maanomistajia sitovia suostumusmenettelyjä ei ole mahdollista soveltaa missään muussa ympäristöhaittoja koskevassa käsittelyssä, mikä antaa olettaa, ettei lakiesityksen etäisyysperustelun taustalla tosiasiallisesti ole huoli ihmisten elinympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta.

Kuuluuko kuntien ääni?

Suuri osuus lausuntonsa antaneista kunnista ja kuntien edustajista kritisoi voimakkaasti lyhyttä lausuntoaikaa ja sen ajankohtaa.

Esimerkiksi Lohjan kaupunginhallituksen mukaan kunnat ovat alueidenkäyttöä ja rakentamista ohjaavan lainsäädännön pääkäyttäjiä, mutta kuntien kokemukset ja näkemykset eivät kuulu riittävästi lain valmistelussa.

– Etenkin lakiesityksen lyhyt lausuntoaika, ajankohta valtuustokauden vaihtuessa ja kesätauon kynnyksellä on kohtuuton. Kaavojen nähtävilläolossa ja kuulemisessa ei koskaan voitaisi toimia tällä tavalla ilman, että osalliset kyseenalaistaisivat toiminnan järkevyyden. Lakimuutoksen vaikutukset ovat merkittävästi suuremmat kuin yksittäisen kaavan, joten ei voi välttyä vaikutelmalta, että palautetta ei halutakaan saada.

Moni kunta ilmaisi myös huolensa siitä, että hallituksen luonnostelema laki lisäisi kunnille koituvia hallinnollisia velvoitteita ja kustannuksia.

Tuoreimmat aiheesta

Tuulivoima