Mainos

Asiantuntija Kemin megaluokan jalostamohankkeesta: "Toteutuminen realistista"

2:40

Kiinalainen bioenergiayhtiö Kaidi aikoo rakentaa Kemiin ison biodieseljalostamon. 

Rakennusvaiheessa laitos työllistäisi 4000 ihmistä. Valmistuttuaan  jalostamo tarjoaisi työpaikan 150:lle ja toisi runsaasti töitä myös alihankkijoille.

Lopullinen päätös rakentamisesta on määrä tehdä loppuvuonna.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi MTV Uutisille pitävänsä hankkeen toteutumista realistisena.

-Tässä on taustalla iso toimija ja ministeritaholtakin tämä hanke on saanut kehuja, joten pidän sitä toteuttamiskelpoisena, toteaa Kuoppamäki.

Kuoppamäki pohtii, että hankkeella on erilainen pohja, kuin vastaavilla aiemmilla hankkeilla, jotka eivät saaneet tuulta siipiensä alle.

-He ehkä uskovat siihen vähän enemmän, että biodieselin kysyntä Suomessa ja Euroopassa on nousussa uuden lainsäädännön ja säätelyn kautta ja heillä on ehkä hieman erilainen teknologia. Heillä on ehkä myös vahvempi rahoituspohja kuin aikaisemmilla toimijoilla on ollut.

Kuoppamäki kertoo, että Kaidista ei tiedetä kovin paljoa Euroopassa tai Suomessa, vaikka kyseessä onkin usean miljardin pörssiarvolla varustettu yritys.

-Se on kuitenkin yksi Kiinan tärkeistä uusiutuvien polttoaineiden valmistajista ja Kiinassa vihreän kasvun strategialla on iso merkitys, joten pitäisin sitä aika varteenotettavana toimijana.

Kuoppamäki toteaa, että Suomessa tarvitaan vielä lisää toimia, jotta Suomi olisi riittävän houkutteleva kohde investoinneille. Investointiaaltoa ei ole vielä näköpiirissä.     

-Olisi helppo toivoa, että tämä olisi laajempaa kiinnostusta, mutta toki tässä on kyseessä tarkat syyt siitä miksi juuri Suomeen, miksi Kemiin ja miksi biopolttoaineet. Mutta on se tietyllä tapaa osoitus siitä, että hallituksen kärkihankkeilla on kuitenkin merkitystä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.