Arvio: Kemin biodieseljalostamo toisi rakennusvaiheessa 4000 työpaikkaa

Rakentamisvaiheessa Kemiin 4000 työpaikkaa 2:01

Kiinalainen bioenergiayhtiö Kaidi suunnittelee rakentavansa Kemin Ajokseen miljardin euron biodieseljalostamon. Jalostamo käyttäisi pääraaka-aineenaan energiapuuta, korjuutähteitä ja metsätalouden ylijäämiä. Jalostamo olisi ensimmäinen laatuaan niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Hanke tuo toteutuessaan Kemiin rakennusvaiheessa 4000 henkilötyövuotta lisää, yhtiö arvioi. Pysyvästi teollisuustyöpaikkoja tulisi noin 150. Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Pekka Koponen sanoo, että yksi teollisuustyöpaikka tuo ympärilleen esimerkiksi puunkorjuuseen kahdesta kymmeneen työpaikkaa.

Jalostamon lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä tämän vuoden aikana. Näin rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna, ja jalostamo olisi toiminnassa vuonna 2019. Yhtiö hakee hankkeelle julkista tukea ja lainarahoitusta, joista Koponen sanoo kertovansa myöhemmin.

– Tekesin innovaatiotuet ja -lainat, Finnveran takaukset ja EU-rahoitus ovat kaikki vaihtoehtoja, joita pohdimme, Koponen sanoo.

Puu ei lopu

Koposen mukaan Pohjois-Suomesta puu ei lopu kesken, vaikka samaan aikaan myös muut yhtiöt suunnittelevat isoja investointeja. Suurin osa jalostamon tarvitsemasta puusta on tarkoitus hankkia Suomen puolelta.

– Olemme kartoittaneet Ruotsin, se on mahdollistava lisä. Ruotsin puolella energiapuun tukipolitiikka on kuitenkin heikompi, mikä ajaa hankintaa Suomen puolelle, Koponen arvioi.

Suomen hallitus pyrkii hallitusohjelman mukaan korvaamaan merkittävän osan fossiilisista polttoaineista biopolttoaineilla. Koposen mukaan tarkoitus on rakentaa myös vientiä.

– Jotta biopolttoaineet ovat kannattavia, yhteiskunnan pitää edistää niiden käyttöä fossiilisten polttoaineiden ohella.  
Kaidi Finland -yhtiön emoyhtiö on Sunshine Kaidi New Energy Group. Sillä on biomassajalostamoita eri puolilla Kiinaa ja Vietnamissa.

Kaidi vaikuttaa varteenotettavalta toimijalta, jolla on taustat kunnossa, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi. Hänen mukaansa kyse on isosta yhtiöstä, joka on yksi Kiinan energian vihreän kasvun keskeisiä yrityksiä.

Biojalostamohanke nousisi Ajoksen satamaan samalle tontille, jolle turveyhtiö Vapo aikanaan suunnitteli biodieseljalostamoa. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin kiinalaisinvestointi Suomeen.

Jalostamohanketta esiteltiin tänään aamupäivällä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Ulkomaiset investoinnit Suomeen lisääntyneet 1:31

Juttua muokattu 11.2. klo 12:45 Jutussa kerrottiin virheellisesti, että tehdas toisi Kemiin rakennusvaiheessa 4000 työpaikkaa. Tosiasiassa työllistävä vaikutus rakennusaikana on arviolta 4000 henkilötyövuotta.

Lue myös:

    Uusimmat