Asiantuntija: Israelin ja palestiinalaisalueiden väliset levottomuudet jatkuvat, kunnes perusongelma ratkaistaan

1:58
Lähi-idän tutkimuksen professori kertoo, miksi Israelin ja palestiinalaisalueiden väliset levottomuudet lisääntyvät aika ajoin.

Israelin ja palestiinalaisalueiden väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viime päivinä.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan Israelin ja palestiinalaisalueiden vuosia kestäneet levottomuudet jatkuvat, sillä perusongelma on jäänyt ratkaisematta.

– Se johtuu hyvin yksinkertaisesti siitä, ettei siinä välillä tehdä mitään. Kun perusongelmaa ei ratkaista eikä pyritä edes ratkaisemaan, se purkautuu säännöllisin tai epäsäännöllisin välein, mutta joka tapauksessa toistuvasti.

Perusongelma on alueen miehitys.

– Israel on vuodesta 1967 miehittänyt näitä alueita ja se ei ole tietenkään kestävä tilanne, Juusola sanoo.

Juusolan mukaan asian ratkaisemiseksi ei ole tehty pitkään aikaan työtä.

– Kansainvälinen yhteisö on ollut hyvin passiivinen. On ikään kuin annettu tilanteen mennä omaa tietään ja se on johtanut siihen, että Israelin kolonisaatioprosessi siellä on vain kiihtynyt.

Viime päivien lisääntyneet väkivaltaisuudet saivat alkunsa, kun israelilaisjoukot surmasivat viime torstaina kymmenen palestiinalaista Länsirannalla. 

Palestiinalaisalueet ovat ilman legitiimiä johtoa

Tilanteen ratkaisu ei ole tällä hetkellä helppoa. Palestiinalaisalueiden poliittinen johto on menettänyt kansalaisten arvostuksen ja alueet ovat tällä hetkellä ilman legitiimiä johtoa.

– Tämä on pitkäaikainen tilanne. Se johtuu monesta asiasta, korruptio on yksi suurimpia syitä. Lisäksi palestiinalaisen johdon katsotaan olevan ikään kuin Israelin miehityksen alihankkijoita eli he toimivat siten, että Israelin turvallisuusintressit toteutuvat sen sijaan, että he ajaisivat palestiinalaisten asiaa, Juusola pohtii.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on matkustanut alkuviikosta Israeliin Jerusalemiin ja palestiinalaisten hallitsemaan Ramallahiin. Juusola pitää kuitenkin Yhdysvaltain ulkoministeriön läsnäoloa alueella vain rauhoittavana tekijänä.

– Pyritään hallitsemaan se tilanne, ikään kuin rauhoittamaan eikä pyritäkään tekemään jotain sellaista, joka estäisi sitä kehittymästä toistuvasti, Juusola toteaa.

9:45
Katso koko haastattelu tästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja