Väkivaltaisuudet kiihtyvät: Jerusalemissa kaksi ihmistä haavoittui ampumisessa – poliisi tehnyt kymmeniä kiinniottoja eiliseen joukkoampumiseen liittyen

0:23
Video: Useita kuoli iskussa synagogaan Itä-Jerusalemissa

Aiemmin tällä viikolla palestiinalaisia kuoli Israelin tekemässä ratsiassa, jota on kuvattu tuhoisimmaksi vuosiin.

Israelissa kaksi ihmistä on haavoittunut Jerusalemin vanhankaupungin lähellä tapahtuneessa ampumisessa lauantaina, kertovat Israelin lääkintäviranomaiset. Viranomaiset kuvailivat tekoa "terrori-iskuksi".

Toinen haavoittuneista on 23-vuotias mies, toinen 47-vuotias mies. Heidät on kuljetettu sairaalahoitoon, ja ainakin nuoremman miehen tilaa on kuvattu kriittiseksi.

Ampuminen tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun palestiinalainen asemies surmasi perjantaina seitsemän ihmistä synagogan ulkopuolella Israelin miehittämässä Itä-Jerusalemissa. Israelin poliisin mukaan ampuja oli 21-vuotias mies, joka asui Itä-Jerusalemissa. Hän kuoli poliisin kiinniottotilanteessa.

Israelin viranomaiset kertoivat pidättäneensä 42 ihmistä tapaukseen liittyen. Pidätettyjen joukossa on niin ampujan perheenjäseniä kuin naapuruston asukkaita.

Palestiinalaisia kuoli aiemmin tällä viikolla ratsiassa pakolaisleirilläYhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut Itä-Jerusalemissa tehdyn joukkoampumisen, kuten myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Guterresin tiedottajan mukaan pääsihteeri pitää erityisen hirvittävänä sitä, että terroriteko kohdistui palvontapaikkaan holokaustin uhrien kansainvälisenä muistopäivänä.

Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet

Väkivaltaisuudet Israelin ja palestiinalaisalueiden välillä ovat kiihtyneet viime päivinä.

Israelin joukot suorittivat aiemmin tällä viikolla pakolaisleirillä Jeninissä Länsirannalla ratsian, jossa kuoli yhdeksän ihmistä, kertoo BBC.

Lisäksi 20 ihmisen kerrottiin haavoittuneen iskussa, jota palestiinalaisviranomaiset kuvasivat tuhoisimmaksi vuosiin. Ratsia tehtiin täpötäyteen pakolaisleiriin.

Israelin turvallisuusjoukot myös ampuivat yhden palestiinalaisen miehen Jerusalemin lähettyvillä al-Ramin kaupungissa, jonne oli kerääntynyt ihmisiä protestoimaan Jeninissä tehtyä ratsiaa vastaan, palestiinalaisviranomaiset kertoivat.

"Väkivallan kierre syvenee"

Palestiinalaishallinto syytti Israelia joukkomurhasta Jeninin teon jälkeen. Samalla se ilmoitti päättävänsä yhteistyön turvallisuusasioissa Israelin kanssa.

– Miehityksen ja kolonisaation tempo on kiihtymässä Israelin uuden oikeistohallituksen myötä. Väkivallan kierre syvenee ja luo poliittista pääomaa aggressiivisille toimijoille, arvioi Israeliin ja palestiinalaisalueisiin erikoistunut tutkija Antti Tarvainen Twitterissä.

Hänen mukaansa tilanteen kehittyminen riippuu merkittävästi kansainvälisistä toimijoista.

– Pieni osa kansainvälisistä pääomasijoittajista on alkanut vetämään investointeja pois protestina Israelin hallitukselle. Vastaavia vetoja tuskin on luvassa EU:n tai Suomen suunnalta.

13:31
Israel sai historiansa oikeistolaisimman hallituksen – mitä Netanyahun uusi hallitus aikoo? (MTV Uutiset Live 29.12.2022)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja