Mainos

Asiantuntija: Israel valikoi kohteensa tarkasti

Israel on jatkanut yön aikana sotatoimiaan Gazassa. Israel kiristää entisestään saartorengastaan Gazassa, ja sen joukot lähestyvät Gazan kaupungin keskustaa.

Everstiluutnantti Mika Kerttusen arvion mukaan panssarivaunujen eteneminen Gazassa voi merkitä sitä, että Israelin ja palestiinalaisten välisessä sodassa aletaan olla kolmannen vaiheen kynnyksellä.

- Israel aloitti ilmaiskuilla, sen jälkeen se tehosti toimintaansa toisessa vaiheessa. Nyt on kyse siitä, hyökkääkö Israel varsinaisiin asutuskeskuksiin vai jatkaako se niin sanottua kulutussodankäyntiä ilmateitse, Kerttunen sanoo aamun Huomenta Suomessa.

Everstiluutnantti Kerttusen mukaan Israel sotii suorittamalla täsmäiskuja rajattuihin kohteisiin, vaikka sen pommitukset vaikuttavatkin laajoilta.

- Israel valikoi hyvin tarkasti kohteitaan. Kyse ei ole mistään massamaisista pommituksista, vaikka iskuja tehdään useita päivässä. Israel on myös varovainen. Se pyrkii välttämään omia miestappioita ja käyttää teknologista ylivaltaansa hyväkseen.

Israelin hallituksen suurin tavoite on saada aikaiseksi turvalliset rajat. Maalla on kaksi turvatonta rajaa: Gazan lisäksi pohjoisessa on levoton, Libanonin ja Hizbollahin vastainen raja. Konkreettinen tavoite käynnissä olevassa sodassa on Hamasin raketti-iskujen lopettaminen.

- Tavoitteet ovat ymmärrettäviä. Eri asia on, onko nämä keinot sellaisia, että tavoitteisiin päästään, sanoo Kerttunen.

Ihmisten hätä pahenee

Palestiinalaisten mukaan sodassa on kuollut jo vajaat tuhat palestiinalaista, joista nelisensataa on naisia ja lapsia. Israelilaisia sotilaita konfliktissa on menehtynyt kymmenen.

MTV:n toimittaja Rita Strömmer on tällä hetkellä Ashkelonin kaupungissa lähellä Gazan rajaa.

Strömmer kertoo, että erityisesti ulkomaalaisten tiedotusvälineiden toiminta on erittäin rajattua. Toimittajat eivät edelleenkään pääse Gazaan. Tietoja saadaan lähinnä paikallisilta toimittajilta sekä avustusjärjestöiltä.

Strömmerin mukaan viime yön ilmaiskut eivät olleet yhtä rajuja kuin edellisinä öinä, mutta Gazassa käydään katutaisteluita.

Alueella alkaa olla huutava pula lääkkeistä, ruokatarvikkeista ja polttoaineesta.

- Yksi vakava ongelma on, että vakavasti haavoittuneet pitäisi saada kunnon hoitoon, kun Gazassa mahdollisuuksia ei kunnolla ole, Strömmer kertoo.

Siviilit puun ja kuoren välissä

Kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijöitä on päässyt käymään Gazan alueella. Heidän mukaansa tilanne on huolestuttava ja uhrimäärän arvio, lähes 1 000 ihmistä, pitää hyvin paikkansa.

Myös Huomenta Suomessa vieraillut everstiluutnantti Mika Kerttusen mukaan siviilien tilanne alkaa olla erittäin huono.

- He ovat Gazassa loukussa, ikäänkuin puun ja kuoren välissä. Toisaalta heidän pitäisi suojautua sotatoimilta, mutta toisaalta Hamasilla on intressit toimia siviiliväestön keskeltä. Israelin aiheuttamat siviiliuhrit ovat Hamasille propagandavoitto, Kerttunen sanoo.

Kerttunen sanoo esimerkiksi sairaaloihin osuneiden pommitusten olevan suuri kysymys.

- Israelin selitys on ollut, että Hamas on käyttänyt sairaaloiden tyhjiä tiloja kokoontumis- tai ammuskelupaikkoina. Tämä on kuitenkin hyvin tulkinnanvarainen asia.

Hamasin pääasiallinen tarkoitus on pysytellä hengissä organisaationa ja pitkittää taistelua, arvoi everstiluutnantti Kerttunen.

- Kukaan ei pidä pitkistä sodista. Jos Israel hyökkää Gazaan maavoimin, Hamasin on puolustauduttava, ja se yrittää aiheuttaa Israelille mahdollisimman suuria tappioita. Tämä auttaa mielipiteen kääntymiseen niin Israelissa kuin lännessä, erityisesti Yhdysvalloissa.

Kerttusen mukaan iskuilla voidaan heikentää Hamasia tuhoamalla johtajia ja kalustoa, mutta pitkällä tähtäimellä vaikutukset voivat olla myös päinvastaisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.