Mainos

Asiantuntija: Islannin tulivuoren purkaus ei vaikuta suomalaisliikenteeseen

Trafin valmiuspäällikkö Tapio Tourula ei usko, että Islannin asettama ylilentokielto vaikuttaa suomalaisliikennöintiin alueella.

– Ylilentokielto on tulivuoren ympärillä ensimmäisessä vaiheessa, mikä vaikuttaa vielä hyvin pienellä alueella. Puhutaan läpimitaltaan kymmenestä kilometristä ja lentoreittejä pystytään hyvin kiertämään, Tourula kertoo MTV Uutisille.

Bardarbunga-tulivuoren osalta on seurantaa jo aiemmin tiivistetty ja Tourula ei usko, että kyseessä on samanlainen tilanne kuin Eyjafjallajökull-jäätikön tulivuoren purkaus neljä vuotta sitten.

– Islanti on päävastuussa tilanteen seuraamisesta. Tuskinpa kuitenkaan samanlaista yllätystä tapahtuu kuin neljä vuotta sitten.

Tourulan mukaan vielä on vaikea arvioida, kauan kestää ennen varsinaista tulivuorenpurkausta. 

– Siinä on kuitenkin hyvin paksusti vielä jäätä päällä. Eli riippuu täysin kuinka nopeasti jää tulivuoren päältä sulaa ja pääsee ilmakehään.

Ilmaan ei vapaudu tuhkaa tai laavaa ennen kauan kuin purkaus tapahtuu jääkerroksen alla.

– Arvioisin, että kyse on enemminkin päivistä kuin tunneista. Meillä on tietysti taustalla tämä edellinen purkaus Islannissa vuonna 2010,  silloinkaan purkaus ei ihan välittömästi päässyt ilmakehään, 

– Tulivuoret ovat keskenään veljiä, mutta kuitenkin omia yksilöitä. Vaikea sanoa tarkemmin, millaisella aikataululla tulivuorenpurkaus etenisi, Trafin valmiuspäällikkö Tapio Tourula kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.