Mainos

Mitä Isis-johtajan kuolema merkitsee terrorijärjestölle? "Kun Isis tunnustaa, että korkein johtaja on kuollut, uusi johtaja nimetään varsin nopeasti"

7:33
Mitä Abu Bakr al-Baghdadin kuolema merkitsee hänen johtamansa Isis-terrorijärjestön toimintaan? Asiheesta keskustelemassa Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri Antti Paronen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti viime sunnuntaina tiedotustilaisuuden, jossa suurvallan johtaja ilmoitti suureleisesti, että Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdad on kuollut. Tieto kuolemasta on herättänyt ihmisissä pelkoa siitä, aikooko terrorijärjestö kostaa suuren johtajansa kuoleman. Mitkä ovat Isis-järjestön seuraavat peliliikkeet?

Vuonna 2010 silloisen Al-Qaida-organisaation johtajaksi noussut Abu Bakr al-Baghdad oli järjestyksessään kolmas Isis-äärijärjestön johtaja, joka sai surmansa Yhdysvaltain joukkojen suorittaman operaation seurauksena.

Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri Antti Parosen mukaan Isis-järjestö on onnistunut luomaan viime vuosien aikana edelleen hengissä olevan, nuorien jihadistijohtajien sekä taistelukokemusta omaavien kenttäkomentajien kaaderin, minkä vuoksi Isis-järjestöllä on edelleen olemassa kyvykästä johtoa edelleenkin.

Paronen kuitenkin toteaa, että Isis-järjestö on nykyisin vain varjo itsestään.

– Se on enemmänkin verkosto, joka toimii hyvin paljon itsenäisinä soluina ympäri Syyriaa ja Irakia. Ehkä myös muita alueita, kuten esimerkiksi Länsi-Afrikkaa, Keski-Aasiaa, Kaakkois-Aasiaakin, Paronen listaa.

Isis ei ole vieläkään vahvistanut johtajansa kuolemaa

Tutkijaesiupseeri uskoo, että mikäli Isis-johtaja on todella saanut surmansa USA:n toimesta, järjestön jäsenet kokevat, että näin korkean tason surma täytyisi kostaa jotenkin. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei terroristijärjestö ole itse vahvistanut johtajansa kuolemaa omissa kanavissaan.

On myös tilastollisesti todistettavissa, että Isisin näyttävät terrori-iskut ja järjestön jäsenten pidätykset ovat vähentyneet huomattavasti viime vuosien aikana.

Polvilleen ajettu järjestö on tehnyt viime aikoina vain yksittäisiä puukotuksia ja ajoneuvoin tehdyn terrori-iskun väkijoukkoihin. Kaikkein näyttävimmät, räjähtein tehdyt iskut ovat vähentyneet – jopa lähes loppuneet.

– Länsimaiset terroristivastaiset viranomaiset, tiedustelu- ja turvallisuusviranomaiset ovat alkaneet tehdä aika voimakkaasti yhteistyötä tähän uhan kohtaamiseksi, Paronen kertoo merkittävimmäksi syyksi terroristijärjestön murentamiseksi.

Paronen korostaa, että USA:n ja kurdien yhteistoiminta Syyriassa on myös vähentänyt Isisin vallan asemaa. On kuitenkin selvää, että terroristijärjestö pyrkii käyttämään hyödykseen kaaoksenomaista tilannetta, joka vallitsee etenkin Pohjois-Syyriassa.

Syyrian pohjoisosissa ei ole valtiovaltaa ja alueella eri tahojen käymä sota valvomattomia alueita, joihin liike pystyy soluttautumaan.

– Kun Isis tunnustaa, että korkein johtaja on kuollut, mitä todennäköisimmin uusi johtaja nimetään varsin nopeasti. Uuden johtajan pitää mahdollisimman nopeasti saada organisaationsa rautaiseen otteeseensa, Paronen ennustaa. 

Millaisia rekrytointitoimia Isis-järjestö käyttää tänä päivänä? Kuutele videolta!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja