Mainos

Yhdysvallat ei ole pystynyt varmentamaan Isisin johtajan kuolemaa

Venäjän armeija kertoi perjantaina Venäjän ilmavoimien hävittäjien saattaneen tappaa äärijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin toukokuun lopulla.

Armeijan mukaan Suhoi-hävittäjät tulittivat toukokuun 28. päivänä noin kymmenen minuutin ajan yöllä lähellä Raqqaa Syyriassa sijaitsevaa kokouspaikkaa, johon Isis-johto oli sen mukaan kokoontunut suunnittelemaan vetäytymistä kaupungista.

Venäläisten mukaan iskussa kuoli kolmisenkymmentä Isisin sotilasjohtoon kuulunutta komentajaa sekä liki 300 heitä turvannutta militanttia. Venäjän armeijan tiedustelutietojen mukaan myös al-Baghdadi olisi ollut paikalla tapaamisessa. Armeija yrittää parhaillaan eri tavoin vahvistaa, saiko al-Baghdadi surmansa iskussa.

Venäjän armeijan mukaan Yhdysvalloille oli kerrottu iskusta. Yhdysvallat kertoi myöhemmin päivällä, ettei se pysty vahvistamaan tietoa Isis-johtajan kuolemasta.

"Aaveen" kuolemasta kerrottu ennenkin

Al-Baghdadin kuolemasta on aikaisemminkin kerrottu useaan otteeseen, mutta tietoja ei ole saatu vahvistettua. Isis-johtajan tarkkaa olinpaikkaa ei tiedetä. Vielä viime vuoden lopussa hänen uskotaan olleen Mosulissa Irakissa ennen kuin hyökkäys kaupungin valtaamiseksi takaisin Isisiltä alkoi.

Suomalainen terrorismitutkija Juha Saarinen epäili Twitterissä venäläisten tietoa. Hän tviittasi pitävänsä tietoa vähintäänkin epätodennäköisenä ja kehotti suhtautumaan siihen maltillisesti.

Ai-Baghdadia kutsutaan myös Aaveeksi, koska hänet on toistuvasti nähty useissa paikoissa Syyrian ja Irakin rajaseuduilla, mutta raportteja ei koskaan ole saatu vahvistettua. Maaliskuussa Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson kertoi pitävänsä al-Baghdadin kuolemaa vain ajan kysymyksenä, koska lähes kaikki hänen lähimmät komentajansa ovat jo kuolleet.

Yhdysvaltain tukemat joukot etenivät alkuviikosta Raqqan lähiöihin ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Isis julisti kaupungin kalifaattinsa pääkaupungiksi.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.