Asiantuntija: Iäkkäät nousussa työmarkkinoilla

Keskustelu yli 50-vuotiaiden työllistymisestä käy kiivaana, kun työuria halutaan pidentää. Monet tekisivät töitä, jos niitä riittäisi, mutta työnantajien sanotaan suosivan nuorempia. Ajat ovat asiantuntijan mukaan muuttumassa.

Rekrytointeihin, psykologisiin henkilöarviointeihin ja johdon kehittämiseen erikoistuneen Psyconin toimitusjohtaja Tapani Haavisto toteaa, että yli 50-vuotias työnhakija alkaa olla arvokasta valuuttaa työmarkkinoilla. Joihinkin tehtäviin voi olla Haaviston mukaan vaikeaa löytää nuorempaa ehdokasta, joihinkin nuoria ei edes haluta.

– Yli 50-vuotiaiden palkkaamisesta ollaan yhä kiinnostuneempia. Kokemusta arvostetaan etenkin johto- ja asiantuntijatehtävissä, Haavisto huomauttaa.

Joistain keski-iän ylittäneiden työnhakijoiden hyvistä puolista on puhuttu paljon, ja ne ovat työnantajille tuttuja. Harvalla on kuudenkympin lähestyessä lapsia hoidettavana, ja sitoutuminen työnantajaan on tiivis. Yli 50-vuotiaat hakevat myös sairauslomia vähemmän kuin on 20–30-vuotiaat. Raihnaisista vanhuksista ei siis voida puhua.

– Mitä nopeudessa ja dynamiikassa saattaa jäädä uupumaan, korvataan kokemuksella, harkinnalla ja näkemyksellä, Haavisto jatkaa.

Iäkkäiden työnhakuun ei erityisniksejä

Kaikilla aloilla keski-iän ylittäneiden työtilanne ei tule välttämättä tulevaisuudessakaan olemaan yhtä auvoinen kuin toimihenkilötehtävissä.

– Jos puhutaan hyvin raskaista fyysisistä työtehtävistä, työnantaja saattaa suosia nuorempia hakijoita, Haavisto selittää.

Iäkkäille työnhakijoille mainostetaankin usein erilaisia jippoja vakuuttaa työnantaja siitä, että on vielä hyvässä fyysisessä kunnossa. Kehotetaan esimerkiksi liittämään hakemukseen kuva, jotta työnantaja näkee, ettei tässä vielä olla väsähtäneitä. Haavisto toteaa, ettei sitä tarvitse välttämättä tehdä.

– Ei voida pitää oletuksena sitä, että yli 50-vuotias on vanha ja raihnainen. En suosittele kuvaa vain siksi, että siitä näkyisi, että "tämähän on tuoreen näköinen, vaikka on iäkkäämpi", Haavisto toteaa.

Haaviston mukaan ei ole mitään syytä varustautua työnhakuun tavallista erikoisemmin, vaikka olisikin iäkkäämpi. Tavanomaiset vinkit pätevät työnhakuun kuin työnhakuun. Edes koulutuksensa nimikettä ei Haaviston mukaan kannata päivittää nykyaikaiseksi, vaikka se olisi muuttunut.

– Kyllä tutkinto täytyy laittaa sellaisena, mikä se onkin. Sulkeissa voi mainita, mitä tutkintoa se nykyään vastaa.

Yhteen kysymykseen iäkkäämmän työnhakijan kannattaa kuitenkin Haaviston mukaan työhaastattelussa varautua.

– Syrjiviä kysymyksiä ei saa työhaastattelussa kysyä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että työnantaja haluaa tietää, kuinka kauan hakija aikoo vielä olla töissä. Ja tietysti iän hyviä puolia voi korostaa. Jo alkuunsa voi tuoda esille sitä, että on paljon aikaa, joustavuutta, kokemusta ja näkemystä.

Lue myös:

    Uusimmat