Asiantuntija: Fasismi otti uskonnon paikan Euroopassa

Fasismissa oli paljon sellaista, mitä nykyihmisen on vaikeaa sulattaa. Asiantuntija kertoo, että sen nousun taustalla oli yhteiskunnallisen tilanteen lisäksi myös maallistuneiden eurooppalaisten mystiikankaipuu.

– Fasismissa oli täysin mahdottomia oppeja nykyihmisen kannalta, kuten sotamystiikka, sodan palvonta ja militarismi, selittää emeritusprofessori Tarmo Kunnas Studio55.fi-ohjelmassa.

– Se oli myös avoimesti tasa-arvoa vastaan.

Kunnas on kirjoittanut kirjan Fasismin lumous: Eurooppalainen älymystö Hitlerin ja Mussolinin politiikan tukijana, joka selittää fasismin suosiota eurooppalaisen älymystön keskuudessa.  Tämän suosion taustalla oli Kunnaksen mukaan muutakin kuin militarismi. Fasismi toi myyttisine ihmiskuvineen mystiikkaa maallistuneeseen Eurooppaan.

– Fasismin ihmiskuva oli irrationaalisempi kuin liberalismin tai sen ajan marxilaisuuden järkiperäinen ihmiskuva. Siinä annettiin tilaa ihmisen myyttiselle, maagiselle ja tiedostamattomalle ulottuvuudelle. Fasismissa ja kansallissosialismissa oli kyse uudesta, pakanallisesta ja maanpäällisestä uskonnosta.

– Kaikkialla Euroopassa nationalistinen ajattelutapa alkoi korvata menetettyä kristillistä perinnettä.

Vaikka yksi suuri fasismin nousun selittäjä onkin kommunismin pelko, fasismin taustalla oli Kunnaksen mukaan myös vasemmistolaisia voimia. Fasismi taisteli rahan valtaa vastaan.

– Fasismin taustalla on myytti Euroopan rappiosta ja eurooppalaisen sivilisaation uhanalaisuudesta.

Katso videolta, mitä Kunnas kertoo nykyisistä ääriliikkeistä.

26:27

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja