ICRC: Ihmisten evakuointi piiritetystä Mariupolista keskeytetty – venäläisjoukot estäneet ruuan- ja vedenjakelun satamakaupunkiin

Rajuja pommituksia Kiovan lähistöllä - Mariupolin tulitauko ei taaskaan pitänyt 2:09
Rajuja pommituksia Kiovan lähistöllä - Mariupolin tulitauko ei taaskaan pitänyt

Toinen yritys noin 200 000 ihmisen evakuoimiseksi Mariupolin satamakaupungista on keskeytetty, kertoo Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC). Venäläisjoukot estäneet ruuan- ja vedenjakelun satamakaupunkiin.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Sen mukaan eilisen ja tämän päivän epäonnistuneet evakuointiyritykset korostavat yksityiskohtaisen ja toimivan sopimuksen puutetta konfliktin osapuolten välillä.

ICRC sanoo tarvitsevansa riittävät turvatakuut voidakseen toimia. Tänään auttajat alkoivat avata evakuointireittiä Mariupolista, kunnes vihollisuudet alkoivat uudelleen.

ICRC muistutti sodan molempia osapuolia, että sen henkilökunta sekä Punaisen Ristin tunnuksen alla olevat ajoneuvot ja rakennukset ovat kansainvälisen oikeuden mukaan suojeltuja.

Mariupolin piiritys jatkuu

Mariupolin piiritys jatkuu edelleen. Kaupungin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä.

Kaupungin humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen ja pahenee päivä päivältä, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö on kuvaillut.

Lähellä Venäjän rajaa sijaitseva kaupunki on ollut venäläisjoukkojen piirityksen kohteena jo päivien ajan. Venäjän joukot ovat estäneet muun muassa sähkön-, veden-, ruoan- ja lämmönjakelun noin 450 000 asukkaan kaupunkiin.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön mukaan siviilien evakuoiminen kaupungista olisi elintärkeää.

Osapuolet syyttävät toisiaan evakuointien epäonnistumisesta

Mariupolista yritettiin evakuoida siviilejä jo eilen Venäjän kanssa sovitun tulitauon turvin. Ukrainan viranomaiset pysäyttivät evakuoinnin, koska heidän mukaansa Venäjä jatkoi kaupungin ja sen lähialueiden pommittamista.

Ukrainan asevoimat syytti venäläisjoukkojen jättäneen myös sunnuntaina tulitaukoa kunnioittamatta, kun siviilejä oli ollut tarkoitus evakuoida kaupungista, kertoo brittilehti Guardian.

Venäjä-mieliset separatistit ja Ukrainan asevoimat syyttävät toisiaan evakuointioperaation epäonnistumisesta.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti tänään, että evakuointioperaatiot olisivat epäonnistuneet Ukrainan vuoksi. 

Putinin mukaan siviilien pääsyn kaupungista olisivat estäneet "ukrainalaiset nationalistit". Hän kommentoi evakuointiyrityksiä puhelimessa Ranskan presidentille Emmanuel Macronille.

Britannia arvioi eilen, että Venäjän Mariupolissa julistamana tulitauko oli todennäköisesti yritys estää kansainvälistä paheksuntaa ja mahdollistaa Venäjälle joukkojensa järjestely uudelleen uutta hyökkäystä varten.

"Vihollinen on edelleen vaarallinen"

Venäjä valmistelee hyökkäyksensä toista aaltoa Ukrainassa, kertoo Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov.

Hän esitti arvionsa Facebookissa julkaistussa kirjoituksessaan, jossa hän kehuu Ukrainan asevoimien kestäneen tähän asti vaikeimman hyökkäysaallon. Danilovin mukaan Ukrainan voiton hetki lähestyy joka päivä.

– Vihollinen on edelleen vaarallinen ja valmistelee seuraavaa laaja-alaisten hyökkäysten aaltoa, Danilov kuitenkin sanoo ja painottaa, että uhkaavaa hyökkäysten aaltoa tulee lähestyä niin valmiina ja yhdistyneenä kuin mahdollista.

Venäjän fokus on siirtynyt nyt Danilovin mukaan Ukrainan eteläosiin ja Venäjä pyrkii estämään Ukrainalta pääsyn Asovanmerelle ja Mustallemerelle.

Ukrainan joukkoja Danilov kertoo puolestaan täydennettävän muun muassa uusilla aseilla.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoo Yhdysvaltojen työstävän aktiivisesti sopimusta Puolan kanssa hävittäjien toimittamisesta Ukrainalle.

Useat yhdysvaltalaiset uutiskanavat kertoivat eilen Yhdysvaltojen valmisteilla olevasta sopimuksesta, jonka mukaan Puola lähettäisi Neuvostoliiton aikaisia hävittäjiä Ukrainaan. Vastineeksi Puola saisi yhdysvaltalaisia F-16-hävittäjiä.

Kiovan länsipuolisiin alueisiin isketty rajusti

Alueita Kiovan länsi- ja luoteispuolella on pommitettu tänään rajusti, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN. 

Kanavan mukaan Venäjä muun muassa iski joko kranaatinheittimillä tai tykistöllä siviilien tarkastusasemaan, jonka kautta ihmiset olivat siirtymässä Irpinin kaupungista Kiovaan. Iskussa kuoli ukrainalaisten viranomaisten mukaan kolme ihmistä, joista kaksi oli lapsia, CNN kertoo.

Irpin sijaitsee noin 20 kilometriä Kiovasta luoteeseen. Kaupunki on ollut viime päivinä Venäjän kovan tykistötulen ja ilmaiskujen kohteena, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. 

Kaupunki sijaitsee lähellä strategisesti merkittävää Hostomelin lentoasemaa, minkä lisäksi Kiovaan suunnatun Venäjän sotilassaattueen kärki on järjestäytynyt lähelle kaupunkia.

Niin ikään Kiovan luoteispuolella sijaitseva Butshan kaupunki on joutunut Venäjän rajun tykistötulen kohteeksi, CNN kertoo. 

Kaupungissa on käyty kovia taisteluja yli viikon ajan. Butshan kaupunginvaltuusto pyysi tänään kiireellistä humanitaarista apua kaupunkiin. Ruoasta ja vedestä kerrotaan olevan pulaa, minkä lisäksi kaupungin liikenneyhteydet tarvitsevat korjausta.

Zelenskyi: Venäjä valmistautuu pommittamaan Odessaa

Venäjä on valmistautumassa pommittamaan Odessan rannikkokaupunkia, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Odessa on Ukrainan kolmanneksi suurin kaupunki. Historiallinen satamakaupunki sijaitsee Mustanmeren rannikolla.

Venäjä on uutistoimisto AFP:n mukaan edennyt viime viikon torstaina aloittamansa hyökkäyksen jälkeen eteläisessä Ukrainassa. Odessa on toistaiseksi pitkälti säästynyt Venäjän hyökkäyksiltä.

Zelenskyin mukaan Odessan pommittaminen olisi sotarikos.Ukrainan asevoimat on tänään kertonut taistelevansa Venäjän joukkoja vastaan myös Mykolajivin kaupungissa lähellä Odessaa.

Tällä viikolla Ukraina menetti strategisesti tärkeän Hersonin kaupungin hallinnan. Ukrainan eteläosassa sijaitseva Herson oli ensimmäinen merkittävä kaupunki, jonka hallinnan Ukraina on menettänyt Venäjän hyökättyä maahan.

Hyökkäys jatkuu yhdettätoista päivää

Venäjän laajat sotatoimet Ukrainassa ovat tänään jatkuneet yhdettätoista päivää. Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan viime viikon torstaina.

Ukrainan asevoimien tänään julkaiseman operatiivisen raportin mukaan Venäjän joukot keskittyvät Kiovan, Harkovan ja Mykolajivin kaupunkien saartamiseen ja yrittävät luoda maajoukoille reittiä Krimiltä Manner-Ukrainaan.

Ukrainan asevoimien raportin mukaan lentokoneet Valko-Venäjän lentokentiltä ovat osallistuneet sotilas- ja siviili-infrastruktuureihin kohdistuviin ilmaiskuihin Kiovan ja Zhytomyrin alueilla.

Kiovan luoteispuolella oleva Borodjankan pikkukaupunki on Kiovan aluehallintojohtajan mukaan lähes täysin tuhoutunut, kertoo CNN. Aluehallintojohtaja Oleksiy Kuleban mukaan Borodjankassa ei ole enää vettä eikä sähköä.

Ukraina ja Venäjä pitävät kolmannen neuvottelukierroksen maanantaina. Edellisissä neuvotteluissa maat sopivat humanitaarisen käytävän luomisesta, jolla siviilejä voitaisiin evakuoida.

Ukrainan mukaan Venäjä kärsinyt tuntuvia tappioita

Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjä pommittaa Ukrainassa tiiviisti asutettuja alueita heikentääkseen ukrainalaisten taistelutahtoa. Asiasta kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tänään julkaisemassa tiedusteluraportissaan ministeriö sanoo, että Ukrainan vastarinta on edelleen tullut Venäjälle yllätyksenä. Venäjä on vastannut kohdistamalla iskuja ukrainalaiskaupunkeihin kuten Harkovaan ja Mariupoliin.

Brittien tiedustelutietojen mukaan ukrainalaisten iskut venäläisjoukkojen huolto- ja toimitusketjuihin ovat kuitenkin hidastaneet Venäjän maajoukkojen etenemistä Ukrainassa.

Guardian uutisoi, että Ukrainan tiedustelutietojen mukaan Venäjä on kärsinyt yli 11 000 sotilaan tappiot hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Ukrainan asevoimien raportin mukaan 285 venäläistä panssarivaunua, 985 panssaroitua taisteluajoneuvoa sekä 109 tykistöjärjestelmää, 44 lentokonetta ja 48 helikopteria on tuhottu hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Raportin mukaan eilen runsaat 650 haavoittunutta venäläissotilasta kuljetettiin sairaalaan Luhanskin alueelle, suurin osa heistä vakavasti haavoittuneina.

Venäjän asevoimat ei tiettävästi ole toistaiseksi kommentoinut Ukrainan tänään ilmoittamia lukuja.

Jo yli 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa

Yli 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta kymmenen päivän aikana, kertoi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tänään viestipalvelu Twitterissä. Kyseessä on Grandin mukaan nopeimmin kasvanut pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan ihmisiä on paennut muun muassa naapurimaihin Puolaan, Moldovaan, Romaniaan, Unkariin ja Slovakiaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan Ukrainassa on kuollut 351 siviiliä ja 707 on haavoittunut Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksensä helmikuun 24. päivänä. Lapsia on kuollut ainakin 22.

Venäjän joukot ovat iskeneet useasti Ukrainan terveydenhuoltoon, Maailman terveysjärjestö WHO kertoi eilen viestipalvelu Twitterissä. Järjestö kertoo varmistaneensa kuusi tapausta, joissa on isketty Ukrainan terveydenhuoltoon.

WHO:n mukaan iskuissa on kuollut yhteensä kuusi ihmistä ja haavoittunut 11. Haavoittuneista ainakin kuusi on terveydenhuollon työntekijöitä, WHO kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat