Mainos

Rovaniemeläisessä hotellissa havahduttiin ryöstön jälkeen: ”Emme ole täälläkään lintukodossa”

Kahden rovaniemeläishotellin johtaja kertoo, että hänen 20 palvelusvuotensa aikana toiseen hotelliin on murtauduttu kerran. Silloin viimeistään hotellin johto havahtui siihen tosiasiaan, että turvajärjestelmiä pitää päivittää ja huoltaa jatkuvasti.

Hotelli Sky Ounasvaaran johtaja Mira Söderlund kertoo, että hotelliin murtauduttiin yöllä reilut kymmenen vuotta sitten.

– Respassa oli yksi henkilö yksin vuorossa. Vieläkään ei tiedetä, tulivatko ryöstäjät sisään ennen vai jälkeen ovien lukitsemisen, sillä murron jälkiä ei ollut. Ryöstäjät olivat kolme naamioitunutta miestä, jotka veivät sekä rahaa että tupakkaa. Heidät saatiin lopulta kiinni.

Söderlund on Sky Ounasvaaran lisäksi johtajana myös toisessa Lapland Hotels -ketjuun kuuluvassa Ounasvaara Chalets -hotellissa, jossa majoitustilat sijaitsevat lomaosakkeissa.

Sky Ounasvaaran vastaanotossa työskennellyt nainen toipui tapahtumasta ja pystyi jatkamaan työtään.

– Silloin viimeistään heräsimme siihen, että emme ole täällä Rovaniemelläkään lintukodossa turvassa rikoksilta. Muutimme toimintamallia ja hankimme muun muassa enemmän turvatekniikkaa ja lisäsimme kameroita. Samoihin aikoihin otimme myös sähköisen lukituksen käyttöön, Söderlund kertoo.

Hotellin henkilökunta pystyy seuraamaan sähköistä lukitusjärjestelmää tietokoneelta reaaliaikaisesti. Söderlund kertoo systeemin vapauttavan työntekijöiden aikaa.

– Aikaisemmin hotellia kierrettiin päivällä ja yöllä monta kertaa, kun ovia käytiin tarkistelemassa. Nyt yksin oleva yövuorolainen näkee suoraan tietokoneen ruudulta, jos ovien sulkeutumisessa on poikkeamia. Ovien tarkistamiskierrosten sijaan aikaa jää muun muassa siistimiseen, tilityksiin ja seuraavan päivän ennakkovalmisteluihin, Söderlund sanoo.

Liikemurrot vähentyneet

Liikemurtojen määrä on vähentynyt viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Kun vuonna 2000 poliisin tietoon tuli lähes 9 900 liikemurtoa, oli niitä vuonna 2018 enää vajaat 3 000. Finanssialan turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen sanoo lisääntyneen turvatekniikan vähentäneen murtoja huomattavasti.

– Valvonta on lisääntynyt yksityisellä sektorilla ja murtoja on hyvin vaikea tehdä jäämättä kiinni. Yritykset ovat panostaneet sekä lukituksiin että kameroihin. Hälyttimiä on lisätty myös, ja ne toimivat hyvin, Pänkäläinen sanoo.

Lisää tietoa murtotilastoista saat Finanssiala ry:n sivuilta

Lapland Hotels Ounasvaara Chalets’in vesivahinko- ja palovaroittimet on yhdistetty Seniortekin järjestelmillä läpi vuorokauden auki olevan Sky Ounasvaaran vastaanottoon. Seniortek on suomalainen turva-alan yhtiö, joka toimittaa laadukkaita järjestelmiä hotellien lisäksi muun muassa palvelu- ja päiväkoteihin sekä teollisuusyrityksiin.

Söderlund sanoo toimivien turvajärjestelyjen helpottavan sekä asiakkaiden että työntekijöiden elämää.

– Olemme vastuussa asiakkaista, jotka yöpyvät tontillamme sijaitsevissa rakennuksissa. Järjestelmien pitää olla kunnossa. Olemme miettineet kokonaisuuden niin, että mökeissä on turvallista olla, vaikka esimerkiksi hellan levy jäisi päälle. Jos palovaroitin havaitsee poikkeamia, lähtee hotellin vastaanottoon ilmoitus välittömästi, ja apu hälytetään paikalle.

Seniortek

  • Vuodesta 2005 turvallisuusratkaisuja tuottanut turva-alan yhtiö
  • Asiakkaina palvelu- ja päiväkoteja, kouluja, teollisuusyrityksiä, kuntosaleja
  • Tuotteita: Senioriturva, joka yhdistää valvonta- ja hälytysjärjestelmät sekä hoitajakutsun yhdeksi, helppokäyttöiseksi järjestelmäksi; Oviturva lisää esimerkiksi toimistojen, myyntitilojen, arkistojen tai kokoustilojen turvallisuutta
  • Seniortekin järjestelmille ja asentamistyölle on myönnetty työn laadun takaava TU-turvaurakoitsijasertifikaatti
  • Lue lisää seniortek.fi

Hälytyksiä mökeistä on tullut harvoin.

– Onneksi kovin monessa mökissä ei ole takkaa, sillä tottumattomalle voi sattua niiden kanssa vahinkoja. Esimerkiksi häkää voi tulla sisälle, jos pellit sulkee liian aikaisin.

Suomessa – ja Lapissa eritoten – suljetut ovet estävät vorojen lisäksi kylmän pääsemisen sisälle. Energiaa menee hukkaan suuria määriä, jos yksikin ovi jää talvipakkasella yöksi auki.

– Joku on voinut jättää harjanvarren oven väliin, tai viedä koiraa ulos ja ovi on jäänyt vaikkapa lumen takia raolleen. Jos pakkasta on 35 astetta, on lämpöhukka valtava ja lämmityskulut nousevat. Nyt yövuorolainen näkee suoraan Seniortekin toimittamasta datasta, jos lukituksissa on jotakin poikkeavaa.

Asiantuntevasti asennetut järjestelmät lisäävät turvallisuutta

Seniortekin toimitusjohtaja Pasi Nurmela sanoo, että Söderlundin johtamissa hotelleissa turva-asioihin on panostettu erityisen huolellisesti. Turva-alan parhaisiin käytäntöihin sitoutunut Seniortek varmistaa, että asiakkaiden järjestelmät on asennettu ja huollettu asiantuntevasti.

– Lapland Hotels on lisännyt Rovaniemen hotelleihin vapaaehtoisesti turvatoimia pitääkseen palvelutason kaikin puolin korkeana. He ovat asiakkaina valinneet palvelun, joka täyttää sekä viranomaisten vaatimukset että alan yleiset suositukset turvajärjestelmistä ja niiden asentamisesta.

Vahingon sattuessa vakuutusyhtiö voi evätä korvauksen tai vähentää korvausta, jos vakuutussopimuksessa sovitut turvallisuusratkaisut eivät täytä vaatimuksia.

– Jos järjestelmät eivät täytä niille asetettuja vaatimuksia, voi vakuutusyhtiö sanoa esimerkiksi murron yhteydessä, että omavastuu on 30 prosenttia, kun se muuten olisi viisi prosenttia, Nurmela sanoo.

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista edellyttää, että kulunvalvonta-, murtoilmaisu- ja lukitusjärjestelmiä asentavalla yrityksellä tulee olla turvallisuusalan elinkeinolupa. Seniortek on hankkinut elinkeinoluvan lisäksi Henkilö- ja yritysarviointi SETI:n asiantuntijasertifikaatin, joka kertoo, että asentajalla on turva-alan koulutus ja vaadittava työkokemus.

Pasi Nurmelan mukaan muun muassa jälkihuolto voi jäädä tekemättä, jos järjestelmäntoimittajalla ei ole alalla yleisesti hyväksyttyjä sertifikaatteja.

– Me käymme testaamassa järjestelmät paikan päällä kerran vuodessa. Säännöllinen tekninen tuki sisältyy sopimukseen luonnollisesti myös. Valvontakameroiden toimintaa voimme seurata etänä. Esimerkiksi pitää huolta, että kameran säädöt muutetaan, jos valaistusolosuhteet muuttuvat, Nurmela sanoo.

Turva-alan säädöksistä ja vaatimuksista lisää tietoa

Finanssiala ry:n turvallisuusohjeita yrityksille

Henkilö- ja yritysarviointi SETI:n turva-alan rekisteri, jonka avulla voi etsiä muun muassa sähkö- tai turva-alan palvelutoimittaja

Poliisin lista lain vaatimista elinkeinolupien hallitsijoista

Turva-alan yrittäjien Turvaa-oikein -opas

Lue myös:

    Uusimmat