Levi puuttui loma-asuntojen turvallisuuteen tuhoisan mökkipalon jälkeen – "Vuokraajien on voitava luottaa siihen, että mökki on turvallinen"

Levillä on otettu käyttöön uusia turvallisuusvaatimuksia ja käyty läpi laskettelukeskusten loma-asuntojen turvallisuutta huhtikuun tuhoisan mökkipalon jälkeen.

Levin Matkailun vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaaren mukaan kolmen lapsen hengen vaatineen palon jälkeen pelastusviranomaisten kanssa on käyty läpi tärkeimmät seikat, joilla mökkien turvallisuutta saadaan parannettua.

– Olemme tarkistaneet meidän mökkiemme vuokraajien sopimuksia niin, että niissä on vielä tehokkaammin otettu huomioon turvallisuusnäkökulmia ja annettu ehdotuksia, millä tavalla turvallisuutta voi parantaa.

Esimerkiksi vuokramökin osoitteen pitää nyt olla näkyvillä ovenpielessä.

– Lapissa on ollut haasteita, miten mökille löydetään osoitteiden perusteella. Mökin nimi tiedetään, muttei katuosoitetta, Kivisaari sanoo.

Lomakylän omistajia taas vaaditaan ottamaan yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan, jotta vuokrattavat huoneistot on varmasti hyväksytty vuokrakäyttöön.

– Mökkien vuokraajien on voitava luottaa siihen, että mökki on turvallinen, Kivisaari sanoo.

Kaikkiin vuokrattaviin loma-asuntoihin Levin Matkailu ei voi itse puuttua. Kivisaaressa turvallisuusseikat herättävät huolta etenkin verkon välityssivustojen kautta vuokratuissa asunnoissa, joissa ei ole välttämättä tarkkaa valvontaa välitettävistä kohteista.

"Asiantuntijoiden lausuntojen varassa mekin olemme"

Täyttä varmuutta mökkien turvallisuudesta on Kivisaaren mukaan vaikea saada.

– Tämä on aika mahdoton tilanne, koska rakennuskanta on kovin kirjavaa. Meille ainoa mahdollisuus on edellyttää tietyt dokumentit siinä vaiheessa, kun tehdään vuokraussopimukset omistajille. Asiantuntijoiden lausuntojen varassa mekin olemme, Kivisaari sanoo.

Kivisaaren mukaan kaikki onnettomuustutkinnan tuomat parannukset otetaan Levillä tervetulleina vastaan.

– Uskon, että tästä surullisesta tapahtumasta opitaan tällä alalla paljon ja pystytään parantamaan mökkien turvallisuutta, Kivisaari sanoo.

Mökkien rakennusmääräykset harmaalla alueella

Kittilän kunnan rakennusvalvontaviraston rakennustarkastajan Matti Niskan mukaan Levin mökkipalo ei ole vielä tuonut muutoksia rakennusvalvonnan toimintaan Kittilässä, koska palon tarkka syttymissyy ei ole ollut tiedossa.

Niska kertoo yleisellä tasolla, että rakennuksen turvallisuutta arvioidaan rakennuslupaa valmisteltaessa ja käyttöönottotarkastuksessa.

Niskan mukaan rakennusmääräyksissä on määritelty, millä tavalla on järjestettävä varapoistumismahdollisuus esimerkiksi huonetilasta, joka sijaitsee toisessa kerroksessa tai parvella.

– Niitä on jo pitkään määritelty ja niitä on noudatettu niin kauan, kuin minä olen ollut tässä työpisteessä parinkymmenen vuoden ajan, Niska sanoo.

Harmaata aluetta

Niska kuvailee mökkien olevan rakennusmääräysten harmaalla alueella. Osa määräyksistä on määrätty koskemaan esimerkiksi vain asuntorakentamista.

Niskan mukaan lainsäädäntö on nyt jo tarkempi kuin mökissä tuhoutuneen mökin rakentamisen aikaan 1990-luvun lopulla.

Niskan mukaan ongelma voi myös olla mökin edelleen vuokraaminen, jos poistumisreiteistä ei ole annettu tarpeeksi selviä ohjeita.

– Meillä ei ole mahdollisuutta seurata, vuokrataanko mökkejä eteenpäin.

Rakennusvalvonta tarkistaa myös käyttöönottotarkastuksen yhteydessä, että rakennukselle on suositettu hyväksytty sähköasennustarkastus.

– Sähköpiirustukset tai muut eivät ole arvioinnissa mukana. Sähkötyöt ovat luvanvaraisia, ja niissä on aina vastuuhenkilö. 

Lue myös:

    Uusimmat