Mainos

Koulun aloitus on iso virstanpylväs koko perheelle – turvalliseen arkeen opetellaan yhdessä: ”Leikin varjolla voi harjoitella”

Uudet koululaiset aloittavat pian ensimmäisen luokan. Turvalliselle koulutielle valmistaudutaan yhdessä vanhemman kanssa harjoitellen. Vanhemman huolta helpottavan kodin hälytysjärjestelmän avulla koululaisen menemisiä voi seurata mobiilisovelluksella. 

Ensimmäisen luokan aloittavien lasten arki muuttuu monella tavalla. Lapselle koulun alku tietää paljon uutta opittavaa, uusien kaverisuhteiden muodostamista ja pieniä itsenäistymisen askelia, kun kotona vietetään aikaa myös yksin.

Itsekin 10- ja 12-vuotiaat lapset koulutielle saattanut Anssi Mäkitalo tietää, miten turvallinen arki taataan koulun alettua. Sector Alarmin operatiivinen johtaja kertoo, että heidän perheessään koulun alkuun valmistauduttiin harjoittelemalla yhdessä muun muassa tulipalon varalta kotoa poistumista.

– Leikin varjolla voi harjoitella poistumista kotoa, jos siellä havaitsee savua tai hälyttimet menevät päälle. Silloin tällöin myös kertaus on paikallaan. Meillä lapset tietävät, että apua voi hälyttää aina, jos tulee vain sellainen tunne, että se on tarpeen, Mäkitalo sanoo.

Itsenäistyvä koululainen tarvitsee paljon tukea

Ekaluokkalaisen koulupäivä on vielä lyhyt, joten lapsi saattaa viettää aikaa myös yksin kotona.   Koululaiselle iltapäivän hetket, joista joutuu selviytymään ilman aikuista, ovat itsenäistymisen askeleita.

Monelle lapselle itsenäiset hetket ovat mukavia, mutta lapsen on myös tärkeää tietää, kenen puoleen voi hädän hetkellä kääntyä. Esimerkiksi naapurin kanssa voi sopia, että koululainen voi tarvittaessa käydä hänen luonaan.

Itsenäistyminen tarkoittaa myös monen uuden asian opettelua kotona ollessa.

– Itse muistutan omia lapsiani lukitsemaan ovet, laittamaan kodin hälytyslaitteen päälle ja katsomaan, että esimerkiksi keittiön sähkölaitteet ovat pois päältä. Laturit muistutan myös irrottamaan seinästä. Ne kun ovat yksi yleisimmistä tulipalojen syttymissyistä, Mäkitalo listaa.

Muistilista koululaisen vanhemmille

 1. Tallenna lapsen puhelimeen vanhempien numerot, hätänumero ja muut tärkeät numerot.
 2. Sopikaa naapurin kanssa, että lapsi voi tarvittaessa käydä kysymässä sieltä apua.
 3. Käykää lapsen kanssa läpi, miten hätänumeroon soitetaan.
 4. Hanki kotiin sammutin tai sammutuspeite.
 5. Käykää yhdessä läpi nopean poistumisen reitit.
 6. Tarkista, ovatko kodin sähkölaitteet kunnossa.
 7. Opetelkaa tarvittaessa kodinkoneiden käyttö yhdessä.
 8. Varmista, että kaatumisen ja kompastumisen vaarat on poistettu kodista. Varaa keittiöön jakkara ylähyllyille ylettymistä varten.
 9. Varmista, että kodin palovaroittimet toimivat.
 10. Mieti, onko kodissasi tarvetta kodin älykkäälle hälytysjärjestelmälle, jolla voit seurata kodin tapahtumia myös etänä.

Kodin hälytysjärjestelmä tuo turvaa niin koululaisille kuin vanhemmillekin. Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmällä vanhemmat voivat muun muassa tarkistaa kätevästi mobiilisovelluksen avulla, milloin lapset ovat lähteneet kouluun tai palanneet kotiin koulupäivän jälkeen.

– Lasten liikkumisen seuraamisen lisäksi pidän todella tärkeänä sitä, että savuilmaisimet löytyvät meillä molempien lasten makuuhuoneista. Ne on kytketty niin, että yhden hälyttäessä kaikki hälyttävät. Savuilmaisimet tuovat turvaa lapsiperheelle kun lapsi on yksin kotona, mutta myös esimerkiksi yöllä, kun kaikki ovat nukkumassa, Mäkitalo kertoo.

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmän Kotona-tila tuo myös turvaa silloin, kun kotona on yksin esimerkiksi pimeään aikaan.

– Meillä lapset ovat tykänneet siitä, että hälytykset voi kytkeä päälle myös kotona ollessa. Varsinkin talvisin pimeään aikaan se lisää turvallisuudentunnetta. Kodin ulkokuori on silloin suojattu, mutta sisällä voi liikkua turvallisin mielin.

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä suunnitellaan asentajan henkilökohtaisen käynnin yhteydessä. Asiantuntijan avulla järjestelmä räätälöidään kuhunkin talouteen sopivaksi.Käynnillä selvitetään yhdessä asiakkaan kanssa, mitä asioita juuri kyseisessä kodissa halutaan hälytysjärjestelmällä suojata.

”Lapset käyttävät järjestelmää jopa vanhempiaan paremmin”

Pienen koululaisen mielessä on paljon muistettavaa läksykirjoista liikuntatunnin varusteisiin. Sector Alarmin hälytysjärjestelmään voi kytkeä Yale Doormanin älylukon, jolloin kotiavaimia ei tarvitse muistaa ottaa mukaan. Älylukon avulla lapsi pääsee vaivattomasti kotiin pelkän numerokoodin avulla ja samalla myös hälytysjärjestelmä kytkeytyy pois päältä. Lukon voi avata myös etänä Sector Alarm -mobiilisovelluksella.

Mäkitalo kehaisee hälytysjärjestelmän käytön onnistuvan helposti niin lapsilta kuin aikuisiltakin. Käytännössä hälytysjärjestelmän päälle kytkeminen hoituu yhdellä painalluksella.

– Meidän perheessämme lapset käyttävät järjestelmää jopa vanhempiaan paremmin. Lapset saattavat kinastella siitä, kuka saa laittaa hälytykset päälle kotoa pois lähtiessämme, hän naurahtaa.

Mäkitalo vinkkaa harjoittelemaan hälytysjärjestelmän käyttöä esimerkiksi kauppareissujen lomassa. Näin lapsi saa tuntumaa hälytysten päälle ja pois päältä laittamiseen turvallisesti vanhemman kanssa.

– Jos ekaluokkalaisen kanssa järjestelmän käyttö vielä koulun alettua jännittää, voi vanhempi avata ovet myös etänä sovelluksen kautta. Ensimmäiset koulupäivät kun ovat muutenkin jo jännittäviä.

”Eläin reagoi hätään piiloutumalla”

Kouluvuoden ja lomalta töihin paluun ohessa myös perheen lemmikit saattavat jäädä pidemmäksi aikaa yksin kotiin. Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä huomioi myös perheen karvaiset jäsenet. Hälytysjärjestelmän lemmikkieläinasetusten avulla alle 20 kilogrammaa painava lemmikki voi liikkua huoletta myös liiketunnistimien tarkkailemalla alueella. Jos kotona on useita lemmikkejä tai yksi isompikin lemmikki, ei se estä hälytinjärjestelmän asennusta, vaan asentaja voi suositella erilaisia suojausvaihtoehtoja.

Lemmikkien ollessa yksin kotona paloturvallisuudesta huolehtiminen on ehdottoman tärkeää. Esimerkiksi tulipalon varalta järjestelmä hälyttää avun paikalle nopeasti ja tieto sisällä olevasta lemmikistä saadaan nopeasti pelastusavun tietoon.

Pelastusviranomaisia varten ulko-oveen kannattaa kiinnittää ”Huoneistossa kotieläimiä” -tarra, jotta pelastajat osaavat etsiä sisältä myös lemmikkiä. Tarroja saa esimerkiksi oman kunnan pelastuslaitokselta sekä useimmista eläinkaupoista tai eläinlääkäriasemilta. Lisäksi pelastushenkilöstöä varten ulko-oven lähettyville voi kiinnittää tiedotteen, joka sisältää tärkeitä tietoja ja kuvat lemmikeistä.

– Eläin reagoi usein hätään piiloutumalla. Tulipalon sattuessa ulkopuolinen avunsoittaja ei välttämättä tiedäkään, että talossa on mahdollisesti piiloon livahtanut lemmikki. Siksi on tärkeää, että järjestelmän avulla myös asukkaat saavat heti tiedon esimerkiksi tulipalosta, Mäkitalo sanoo.

Jos kotona on useita lemmikkejä tai yksi isompikin lemmikki, ei se estä hälytinjärjestelmän asennusta, vaan asentaja voi suositella erilaisia suojausvaihtoehtoja.

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä

 • Hälytysjärjestelmä suojaa murroilta, paloilta ja monilta muilta vahingoilta
 • Aloituspakettiin kuuluvat keskusyksikkö, käyttönäppäimistö, kameratunnistin, savuilmaisin sisäänrakennetulla sireenillä, ovitunnistin, älypistorasia, viisi avaimenperätunnistinta ja hälytystarrat
 • Lisäksi järjestelmään saa erilaisia lisälaitteita kuten vesi-ilmaisimia
 • Palveluun kuuluu:
 • Yhteys Sector Alarmin hälytyskeskukseen 24/7
 • Maksuttomat vartijakäynnit
 • Mobiilisovellus, jonka avulla voit hallinnoida järjestelmää myös matkoilla
 • Tutustu ja tilaa Sectoralarm.fi

Lue myös:

  Uusimmat