Mainos

Asianajajien suurista laskuista ei moitteita

Asianajajaliiton valvontalautakunta ei moittinut asianajajia ylisuuresta laskutuksesta. Sen sijaan valvontalautakunta antoi yhdelle asianajajalle varoituksen ja kahdelle huomautuksen, koska pörssirikosjutuissa oikeudelle esitetyt laskut eivät olleet riittävän eriteltyjä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske oli kannellut asianajoliittoon useiden asianajajien laskuista, jotka Kalskeen mielestä olivat olleet ylisuuria. Esimerkiksi TJ Groupin ja Jippiin rikosjutuissa asianajaja Kai Kotirannan palkkiovaatimukset olivat olleet puolen miljoonan euron luokkaa. Koska päämiesten syytteet hylättiin, valtio joutui maksamaan laskut. Summia ei maksettu sellaisinaan, vaan käräjäoikeus molemmissa jutuissa leikkasi vaatimuksen puoleen.

Laskutuksen suuruudesta valvontalautakunta ei asianajajia moittinut, vaan moitteet tulivat laskutuksen erittelyistä.

Kotiranta kertoi tuoreeltaan olevansa tyytyväinen siitä, ettei hänen laskujaan pidetty kohtuuttomina.

Lautakunta: "Päämies ja asianajaja saavat sopia laskutuksesta"

Valvontalautakunnan mukaan asianajajalla ja hänen päämiehellään on oikeus sopia laskutuksen perusteista ja siitä mitä toimenpiteitä asianajaja tekee. Koska kaikkien asianajajien päämiehet olivat hyväksyneet laskut, eivät asianajajat olleet palkkiolaskutuksen määrän osalta toimineet vastoin hyvää asianajotapaa, lautakunta totesi.

Kotirannan osalta lautakuntakatsoi vielä, että Kotiranta oli yhdessä oikeudenkäyntiasiassa huolimattomasti esittäessään väitteitä, jotka olivat rikosoikeuden oppien vastaisia.

Valvontalautakunnan mukaan myöskään asianajaja Ari Kantorin ja Carita Wallgren-Lindholmin laskutus ei ollut riittävän eriteltyä. He saivat huomautuksen.

Lautakunta tutki myös kolmen muun asianajajan laskutusta, mutta niissä ei ollut huomautettavaa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske harmitteli tuoreeltaan sitä, että liitto ei ottanut kantaa laskutuksen suuruuteen. Kalske voi niin halutessaan valittaa ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen.

Asianajajaliiton valvontalautakunta vastaa itsenäisesti asianajajiin kohdistuvien kanteluiden käsittelemisestä. Asianajajalle määrättäviä kurinpidollisia seuraamuksia ovat huomautus, varoitus, seuraamusmaksu ja liitosta erottaminen.

Kotiranta: "Kantelu pääosin perusteeton"

Asianaja Kai Kotiranta katsoi, että valvontalautakunta on tehnyt perusteellista työtä tutkiessaan kantelun, joka todettiin pääosin perusteettomaksi

- Asianajajan päävelvollisuus on puolustaa oikeudenkäynnissä tinkimättömästi päämiehensä etua.Esimerkiksi TJ Groupin jutussa päämiehelleni vaadittiin vankeusrangaistusta. Puolustuksen lähtökohtana on ollut torjua perusteettomat epäilyt ja aiheeton syyte, Kotirinta selvitti tiedotustilaisuudessaan.

- Tällöin on luonnollista, että puolustus käyttää hyväkseen kaikki käytettävissä olevat keinot. Puolustus osoittautui tässäkin tapauksessa tehokkaaksi, koska päämiestäni vastaan ajettu syyte hylättiin.

- Olen tyytyväinen siitä, että laskuja ei katsottu kohtuuttomiksi, Kotiranta sanoi.

Asianajajilla ei ole mitään palkkiotaulukkoja, vaan asianajajat määräävät laskutuksen tasonsa itse. Kotiranta kertoi, että hänen tuntitaksansa on 380 euroa, johon lisätään myös arvonlisävero. - Luulen, että olen aika keskitasoinen laskuttaja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.