Asianajaja pelkää tiedustelulain tekevän tuomioistuimista kumileimasimia – ”Salaiset pakkokeinot menevät aina huutamalla läpi”

Kun suojelupoliisi pyytää oikeudelta lupaa salaisten pakkokeinojen käyttöön tai kansalaisiin kohdistuvaan tiedusteluun, oikeus myöntää sen käytännössä aina. Siksi onkin huolestuttavaa, että supon tiedusteluvaltuuksia ollaan entisestään lisäämässä, sanoo aiheeseen perehtynyt asianajaja.

Uudessa tiedustelulaissa suojelupoliisi saisi valtuudet seurata suomalaisten tietoliikennettä epäillessään kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvaa vakavaa uhkaa, kuten esimerkiksi terroristista tekoa.

Muutos edellyttäisi sitä, että viestintäsalaisuuden suojaa kavennettaisiin.

Kansalaisten yksityisyys pyrittäisiin turvaamaan esimerkiksi sillä, että supon täytyisi hakea lupaa liikenteen seuraamiseen tuomioistuimelta. Uuden tiedustelulain mietinnöstä lausunnon antanut asianajaja Jussi Sarvikivi kuitenkin pelkää, ettei tämä riitä.

Sarvikiven mukaan tuomareilla ei ole tarpeeksi aikaa tai osaamista arvioida kansallista turvallisuutta koskevia asioita. 

– Salaiset pakkokeinot ja pyynnöt jatkaa tiedustelua menevät nytkin huutamalla läpi joka kerta, hän sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Jatkossakin lupa salaisten pakkokeinojen käyttöön heltyisi hänen mukaansa käytännössä aina.

– Vaarana on, että etukäteisvalvonnassa tuomioistuimista tulee kumileimasimia. Supolla ei ole tässä kunnollista vastapuolta.

"En ole vakuuttunut oikeusturvan toteutumisesta"

Jos yksittäisen henkilön tietoliikennettä haluttaisiin seurata esimerkiksi terroristisen teon epäilyyn liittyen, siitä ei ole kovin tarkoituksenmukaista kertoa henkilölle itselleen – salaus on siis perusteltua tiedustelun alkaessa ja sen aikana.

Jonkun täytyisi kuitenkin valvoa, ettei seuraamista aloiteta liian kevein perustein. On kaavailtu, että tehtävään nimettäisiin tietosuojavaltuutettu.

Valtuutetun tehtävät ovat Sarvikiven mukaan tällä hetkellä liian hajallaan, että tämä onnistuisi.

– Tiedusteluvaltuutetun tehtävä on niin epäselvä, etten ole vakuuttunut oikeusturvan toteutumisesta. Tiedusteluvaltuutetun aseman pitäisi olla äärimmäisen vahva, Sarvikivi sanoo.

– Valtuutetulle pitäisi luovuttaa kaikki tieto tapauksesta, ei vain Supon poimimia rusinoita pullasta. Ja tuomarin pitäisi ottaa hänen ilmoituksensa vakavasti.

Näin sisäministeriö vastaa

Lakia valmistelleen sisäministeriön mukaan tuomareita, joiden vastuulla lupien myöntäminen tiedustelumenetelmien käyttöön olisi, koulutettaisiin tehtäviinsä.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi lisää, että uhka pitäisi pystyä todella osoittamaan, jotta lupa myönnettäisiin.

– Jos suojelupoliisi tulisi jatkossa hakemaan telekuuntelulupaa, sen tulisi pystyä osoittamaan tuomioistuimelle, että kyse on esimerkiksi ulkomaisesta tiedustelutoiminnasta. Pitäisi pystyä osoittamaan, mitä tosielämässä tapahtuu, ja että se todella uhkaa kansallista turvallisuutta.

– Ei sitä kumileimasinrooliksi voida sanoa.

Asianajajien huolesta kertoi ensimmäisenä Advokaatti-lehti.

Juttua muokattu 15.12. kello 19.40: Otsikossa ja leipätekstissä puhuttiin aiemmin pakkokeinoista yleensä, ilmaisua täsmennetty salaisiin pakkokeinoihin. Myös jutun kieliasua on korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat