Asianajaja: Oikea aika keskustella avioerosta on heti kihlauksen jälkeen – nämä asiat tulisi ottaa kumppanin kanssa puheeksi

Asianajaja kehottaa puhumaan kumppanille avioerosta heti kihlauksen jälkeen. Tärkeää on keskustella ainakin siitä, miksi voisitte erota, miten estäisitte sen ja mitä tapahtuisi eron jälkeen.

Mitkä ovat asiantuntijan mukaan hyviä syitä erota? Katso yllä oleva video!

Avioeroasianajaja ja If You're In My Office, It's Already Too Late: A Divorce Lawyer's Guide to Staying Together -parisuhdeoppaan kirjoittanut James J. Sexton kertoo, että oikea aika keskustella kumppanin kanssa erosta on heti kihlauksen jälkeen – juuri silloin, kun tekisi mieli suunnitella häitä ja olette todella rakastuneita ja kiintyneitä toisiinne.

– Juuri nyt on täydellinen aika puhua tulevalle aviopuolisollesi avioerosta, sillä juuri nyt, ainakin teoriassa, olette kiintyneempiä toisiinne kuin kukaan muu koko planeetalla, ja olet innokkaampi rakkaudestasi kuin koskaan tulet olemaan, Sexton kirjoittaa Time-lehdessä.

– Ihmiset päätyvät vastaanotolleni monista eri syistä, mutta yleensä loppujen lopuksi on kyse yhdestä tai molemmasta tekijästä: He eivät tunne itseään ja/tai he eivät tunne kumppaniaan. Avioerosta puhuminen tulevalle puolisolle juuri nyt on yksinkertainen tie kohti noiden molempien tekijöiden eliminoimista.

Kun eron ottaa sitten puheeksi, mistä kumppanin kanssa tulisi tarkalleen puhua?

Miksi eroaisimme?

Sextonin mukaan kannattaa puhua tulevan aviopuolison kanssa siitä, miksi avioero tulisi. Keskustelemalla aiheesta voi saada selville, millaisia odotuksia toisella on avioliitosta. Millaisista asioista ei pysty neuvottelemaan? Mitkä asiat voivat muuttua parisuhteen edetessä?

– Puhumalla siitä, mitkä ovat mielestäsi "hyviä" ja "huonoja" syitä erota, saat hyvän mahdollisuuden oppia kumppanisi tavoitteista avioliitossa ja kuinka realistisia hänen perspektiivinsä ovat siitä, kuinka suhteenne pitäisi ja ei pitäisi muuttua, Sexton sanoo.

Miten tekisimme avioeron estämiseksi?

Toinen asia, joka Sextonin mukaan tulevan aviopuolison kanssa tulisi erokeskustelussa ottaa puheeksi, on avioeron estäminen.

– Ei ole olemassa avioliittoa, jossa ei koeta ollenkaan ongelmia. Mikä erottaa onnistuneen avioliiton avioliitosta, joka päätyy toimistolleni, on se, kuinka asianomaiset ihmiset käsittelivät ongelmiaan, Sexton selittää.

Kumppanin kanssa tulisi asianajajan mukaan keskustella siitä, mitä itse tekisit ja mitä odottaisit toisen tekevän, jos avioliitossa huomaa ongelmia. Voisitteko esimerkiksi kokeilla pariterapiaa vai odottaisitteko vain tilanteen paranemista?

Toisen kanssa voi olla myös hyvä selvittää, millaiset asiat ja ongelmat vaativat erityistä keskittymistä ja vaivaa, ja millaisissa tilanteissa ei ole syytä stressiin.

Mitä avioeron jälkeen tapahtuisi?

Kolmas asia, joka olisi hyvä käydä avioerokeskustelussa läpi, on avioeron jälkeiset tapahtumat: Mitä tarvitset ja haluat siinä tilanteessa kumppaniltasi? Vaikka aihe voi olla hyvin vaikea, keskustelu voi edistää suhdetta.

– Usko tai tätä, kun teen avioehtoja, asiakkaani kertovan, että tämä on aihe, joka johtaa kaikista tunteikkaimpiin ja oivaltavampiin keskusteluihin, joita he ovat koskaan käyneet aviopuolisonsa kanssa. Se on rankka keskustelu tässä vaiheessa suhdetta (’Mitä kuvittelet, että teemme, jos eroamme?’), mutta tarjoaa valtavasti oivalluksia, Sexton selittää.

Sexton luettelee kysymyksiä, joita tulevan puolison kanssa olisi hyvä käydä läpi: Miten jakaisitte kotinne, muuttavatko molemmat pois yhteisestä kodista vai jääkö toinen sinne? Millaista taloudellista apua saatatte tarvita uuden elämän alussa? Jos suunnittelette hankkivanne lapsia, miten järjestäisitte heidän kasvatuksensa?

Sexton kehottaa vaalimaan ja hoitamaan suhdetta ja yhteistä sidettä, jotta avioeron voi välttää.

– Kun olemme tietoisia siitä, miten asiat yleensä hajoavat, olemme taidokkaampia pitämään ne yhdessä, hän sanoo.

Lähde: Time

***

Missä vaiheessa avioliittoa tapahtuu eniten eroja ja miksi? Katso video!


Lue myös:

    Uusimmat