Jen päätti suojata rahansa ennen häitä – kertoo nyt, miksi jokaisen pitäisi tehdä niin: "Ajattelin, että avioehdot ovat vain ihmisille, joilla on valtavasti rahaa..."

Onko rahojen kannalta väliä, onko suhde avoliitto vai avioliitto? 15:31
Onko rahojen kannalta väliä, onko suhde avoliitto vai avioliitto? Kyllä on! Katso videolta, miten suhdestatus vaikuttaa erotilanteessa.

Jen halusi avioehdon suojaamaan omaisuuttaan ja suosittelee nyt samaa kaikille. Naisen mukaan moni olettaa edelleen, että avioehdosta puhuminen on "pahimpaan varautumista". 

Kun Jen Glantz oli menossa naimisiin, päällimmäisenä hänen mielessään oli raha. Jen kertoi Huffington Postissa, miten ja miksi päätti suojata rahansa aviotuessaan.

Miten rahoille käy avioliitossa?

Jen alkoi ajatella raha-asioita heti kihlauduttuaan. Mitä hänen säästöilleen tapahtuisi; kuluisivatko ne häihin? Entä miten avioliitto vaikuttaisi rahoihin?

Vaikka yrittäjänä toimiva Jen oli puhunut miehensä kanssa kaikesta, myös rahasta, avioehto ei ollut tullut puheeksi.

– Hetken aikaa ajattelin, ettemme tarvitse avioehtoa. Kumpikaan ei tulisi liittoon suurten varojen kera. Ajattelimme, että pitäisimme erilliset pankkitilit hetken aikaa ja selvittäisimme, miten jaamme laskut ja suunnittelisimme talouden yhdessä samalla, kun pidämme jotkut asiat erillään, Jen kuvailee.

Myös aiemmin hankitusta omaisuudesta tulee yhteistä

Jen asuu New Yorkissa, ja paikallisten lakien mukaan avioparin rahat ovat yhteiset. Myös aiemmin hankitusta omaisuudesta tulee häiden jälkeen avioparin yhteistä.

Jen. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Mitä enemmän ajattelin sanaa "avioliitto" ja sen laillista sitovuutta, sitä enemmän aloin panikoida. Tiesin, että minun pitäisi puhua miehelleni taloudellisista suunnitelmistamme ja ehkä jopa avioehdon hankkimisesta, Jen kuvaa.

Suomessa avioehtosopimuksella voi määritellä, mitä tehdään yhteiselle ja henkilökohtaiselle omaisuudelle, jos kohdalle osuukin ero. Avioehdossa voi esimerkiksi määrittää, ettei kummallakaan ole oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen, kuten kesämökkiin.

Myös Suomessa kaikki omaisuus jaetaan erossa lähtökohtaisesti tasan puolisoiden kesken. Jaettavaksi päätyy siis sekä ennen avioliittoa että avioliiton aikana kerätty omaisuus.

"Ajattelin, että avioehdot ovat vain ihmisille, joilla on valtavasti rahaa"

Jen uskoo nykyään, että avioehto sopii kenelle tahansa.

– Ajattelin, että avioehdot ovat vain ihmisille, joilla on valtavasti rahaa pankissa ja valtava lista omistuksia, mutta mitä enemmän tutkin asiaa, sitä enemmän tajusin olevani väärässä.

Avioehdon avulla voi suojata omaisuuttaan ja päättää, mitä omaisuudelle tapahtuu mahdollisen eron aikana.

– Miksi riidellä näistä omistuksista, joiden kanssa astelit liittoon, kun kyseinen liitto murenee ja vetää viimeisiään? Miksi et hoitaisi asiaa etukäteen? Jen vinkkaa.

Mies ihmetteli aluksi

Kun Jen puhui miehelleen avioehdosta, tämä suhtautui melko perinteisesti: hän oli aluksi epäileväinen ja ihmetteli, millaisia pelkoja Jenillä on liittoa kohtaan, jos hän kerran miettii jo avioehdon hankkimista.

Asiaa tutkittuaan mies kuitenkin ymmärsi, että avioehto olisi kummankin osapuolen kannalta hyvä idea.

Yksinkertaisena alkanut projekti johti riitoihin

Pariskunnan kumpikin osapuoli kävi läpi varallisuutensa, velkansa ja muun taloutensa. He myös listasivat, mitkä omistuksensa haluaisivat pitää erillään liiton aikana, ja mitkä omistukset voisi yhdistää.

Pian yksinkertaisena alkanut projekti johtikin riitoihin: Jen miehineen oli eri mieltä siitä, mistä asioista heidän kannattaisi säästää, tai miten tiukkaa budjettia he haluaisivat noudattaa.

– Tajusimme, että me kumpikin tarvitsemme talousneuvoja ja neuvotteluammattilaisen. Tällaisia keskusteluja on tärkeää käydä ja pitää yllä ennen kuin avioituu, Jen sanoo.

Puhuivat eroasianajajalle jo ennen avioitumistaan

Pari varasi ajan paitsi talousneuvojalle, myös avioeroihin erikoistuneelle asianajajalle – puoli vuotta ennen avioitumistaan!

– Puhuimme siitä, millaisia ehtoja voisimme laittaa avioehtoon, ja mitä siihen mahdollisesti voisi myöhemmin lisätä. Tämä tuntui fiksulta ja ennakoivalta valinnalta, joka suojaisi meitä lopputulemilta, joihin emme välttämättä olisi valmiita, koska emme suunnitelleet niitä, Jen kuvaa.

"Yhteiskunta kertoo, että avioehdon hankkiminen on kuin varautuisit pahimpaan"

Kun Jen puhui aiheesta ystävilleen, kävi ilmi, ettei kukaan heistä ollut puhunut avioehdoista tai raha-asioista kovin avoimesti ennen avioitumista. Vähät keskustelut aiheesta oli pidetty salassa; moni piti avioehdon harkitsemista yksinkertaisesti pahimpaan varautumisena.

Osa jopa kyseenalaisti Jenin halun avioitua.

– Yhteiskunta kertoo meille, että avioehdon hankkiminen on kuin varautuisit pahimpaan sen sijaan, että tekisit kovasti töitä suunnitellaksesi elämäsi parhaan päivän – siis hääpäivän, Jen kuvaa.

– Koen, että mieheni kanssa avioituminen on paras päätös koskaan, mutta ei se tarkoita, että minun pitäisi hävetä haluani selvittää, miten poistun liitosta taloudellisesti, jos minun täytyy koskaan tehdä niin. Hääpäivä tulee olemaan mahtava päivä elämässämme, mutta avioliitto on tärkein asia, ja siihen kuuluu myös talousasioista keskusteleminen.

Lue myös:

    Uusimmat