Ashley ei ehtinyt halata lastaan, mutta luuli, että aikaa vielä olisi – 2-vuotias hukkui: "Paikalla oli kymmenen aikuista ja viisi lasta, sitä luulisi, että tyttäremme olisi ollut turvassa"

Ashley menetti 2-vuotiaan tyttärensä, kun tämä hukkui eräänä kesäiltana kenenkään huomaamatta. – On musertavaa katsoa, kun lapsesi vetää viimeisen henkäyksensä, äiti kuvailee.

Ashley Sullengerin perheen lämmin kesäilta päättyi tragediaan. Amerikkalainen Ashley oli lähdössä miehensä kanssa elokuviin vuonna 2010, ja hän yritti halata hieman yli 2-vuotiasta Preslee-tytärtään hyvästiksi. Lapsi kuitenkin kiirehti leikkeihin eikä jäänyt halittavaksi.

– Hymyilin ja katsoin hänen leikkivän. Ajattelin itsekseni: "Se on vain parin tunnin ajaksi", Ashley muistelee hoitoonjättöhetkeä Love What Matters -sivustolla.

Kaikki muuttui hetkessä

Paluumatkalla elokuvista Ashleyn mies Patrick sai soiton tuntemattomasta numerosta. Ashley kuunteli, miten miehen ääni muuttui pelokkaaksi; hän myös ajoi punaisia päin.

– Tiesin välittömästi, että jokin on kamalalla tavalla vialla, Ashley sanoo.

Patrickin vanha poliisiystävä oli kuullut perheen nimet poliisiradiossa; jotakuta heihin liittyvää oltiin viemässä helikopterilla sairaalaan. Ashley arvasi, että kyseessä on Preslee.

Kuva otettiin vähän ennen Presleen kuolemaa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Miten tämä oli voinut tapahtua?"

Ashley ja Patrick ryntäsivät sairaalalle. Ashley yritti soittaa perheelleen, muttei saanut ketään kiinni. He ehtivät sairaalaan ennen tytärtään.

Sairaalassa parille kerrottiin, että Preslee oli pudonnut veteen ja ollut siellä jopa puolen tunnin ajan.

– Lääkäri lähti nopeasti huoneesta ja istuimme siellä epäuskoisina. Miten tämä oli voinut tapahtua?

"Hän oli niin kalpea"

Kun Preslee saapui sairaalalle, hoitaja johdatti Ashleyn tämän luokse.

– Kun näin hänen pienet kasvonsa, aloin välittömästi itkeä. Silloin se todella iski. Hän oli niin kalpea. Hänen ihossaan ei ollut lainkaan väriä jäljellä.

Preslee ei ollut vahingoittunut; hänessä ei ollut naarmuakaan. Lääkärit yrittivät lämmittää hänen kehoaan. Tytön syke löytyi minuuttien kuluttua, ja pian Preslee siirrettiin isompaan sairaalaan.

"On musertavaa katsoa, kun lapsesi vetää viimeisen henkäyksensä"

– Kun olimme kuusi päivää rukoilleet ihmettä ja tuskin poistuneet hänen rinnaltaan, lääkärit kertoivat, ettei Presleellä enää ollut aivotoimintaa ja ettei se koskaan palautuisi. Olimme murtuneita. Seuraavana päivänä tyttö kuoli käsivarsilleni, Ashley kuvaa.

– On musertavaa katsoa, kun lapsesi vetää viimeisen henkäyksensä. Siitä, kun kävelee ulos sairaalasta tyhjin käsin, ei oikeastaan koskaan toivu.

Kuva otettiin vain vähän ennen Presleen kuolemaa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Livahti ulos ja hukkui 

Ashley ja Patrick saivat vasta pitkän ajan kuluttua tietää, mitä Presleelle oli tapahtunut.

Preslee oli viettänyt iltaa sukulaistensa valvonnassa. Päivä oli ollut kiireinen lasten ja vieraiden pyörityksessä, ja jossain vaiheessa Preslee oli livahtanut ulos. Hän oli pudonnut läheiseen kanavaan kenenkään huomaamatta.

Perhe oli huomannut katoamisen nopeasti ja etsinyt tyttöä naapurustosta ja asunnosta, mutta turhaan.

– Paikalla oli kymmenen aikuista ja viisi lasta, ja sitä luulisi, että tyttäremme olisi ollut turvassa, Ashley sanoo.

"Mies veti Presleetä vedestä"

Lopulta Ashleyn lanko oli tajunnut etsiä tyttöä vedestä. Hän oli juossut rantaa pitkin ja törmännyt maanviljelijään.

– Mies veti Presleetä vedestä. Ihana pikkutyttömme oli tönäissyt miestä jalkaan, kun hän oli kunnostamassa kanavan porttia.

Presleen löytänyt mies alkoi elvyttää ja hänen veljensä soitti apua. Se ei kuitenkaan auttanut.

– Olemme ikuisesti kiitollisia näille miehille, koska alajuoksulla, ei pitkänkään matkan päässä, kanava liittyy suureen jokeen. Meille kerrottiin, että oli suuri mahdollisuus, ettei hänen ruumistaan olisi koskaan löytynyt, Ashley sanoo.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Huomiosi on muualla, ja sitten voikin olla liian myöhäistä"

Presleen kuolemasta on jo yhdeksän vuotta. Ashley ylläpitää edelleen tytön nimeä kantavaa Presentlee-nimistä yhteisöä ja yritystä, joka haluaa tuoda toivoa lapsensa menettäneille tai muun tragedian kohdanneille.

Kesän lähestyessä Ashley haluaa muistuttaa muita siitä, että hukkuminen voi tapahtua sekunneissa. Hän kehottaa vanhempia tarkkaavaisuuteen. Heidän perheessään kukaan ei esimerkiksi enää oleta, että "joku" pitää lapsia silmällä – edes heidän ollessaan kotona.

– Jos minun täytyy käydä sisällä, sanon ääneen miehelleni, että hän on nyt vastuussa lasten vahtimisesta, vaikka olisin poissa vain minuutin.

Presleen kuoleman jälkeen Ashley oppi, että hukkuminen on toiseksi yleisin alle 5-vuotiaiden yhdysvaltalaislasten kuolinsyy.

– Se vaatii vain pään kääntämisen, puhelimen vilkaisemisen tai sen, että huomiosi on muualla, ja sitten voikin olla liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat