Asevelvollisuuteen palaavassa Ruotsissa valmistaudutaan kutsuntoihin – kirje hämmentää: "Kukaan ei ole puhunut tästä"

Ruotsin hallituksen maaliskuussa tekemä päätös osittaiseen asevelvollisuuteen palaamisesta alkaa jo näkyä 18 vuotta täyttävien nuorten elämässä. Osalle heistä on alkanut saapua rekrytointiviranomaiselta kirjeitä, joissa kehotetaan täyttämään netissä perustietolomake lokakuussa alkavien kutsuntojen pohjustamiseksi.

Varusmiespalveluun kielteisesti suhtautuvien riski joutua riviin on melko pieni, sillä yli 90 000 nuoren ikäluokasta vain 4 000 lopulta koulutetaan sotilaiksi. Kutsuntoihinkaan ei päädy kuin 13 000 nuorta, joista suurin osa hakeutuu sinne vapaaehtoisuuden perusteella.

Osa nuorista on hämmästellyt saamaansa kirjettä eikä ole oikein osannut varautua siihen.

– Minulla ei ollut aavistustakaan, miten tämä toimii. Kukaan ei ole puhunut tästä, ja tietoa ei ole. Luulen, että lomake jää täyttämättä melko suurelta joukolta, epäilee lukiolainen Harvey Svensson, 17.

Kirjeen kehotukseen perustietojen toimittamisesta on kuitenkin syytä suhtautua vakavasti. Jos lomaketta ei täytä kahden viikon kuluessa, seurauksena voi olla sakkorangaistus.

Toivottavasti äiti tai isä ymmärtää

– Jos asiaa ei itse tajua niin toivottavasti viisas äiti tai isä ymmärtää, että lomake pitää täyttää, sanoo rekrytoinnista vastaavan viranomaisen osastopäällikkö Bengt Forssen.

Forssenin mukaan kirjeessä olevien ohjeiden pitäisi olla selviä, mutta varmuuden vuoksi viranomaiset ovat vielä polkaisseet käyntiin tiedottamiskampanjan sosiaalisessa mediassa.

Mahdollista varusmiespalvelusta pohjustavassa nettilomakkeessa kysytään tietoja muun muassa terveydentilasta, koulunkäynnistä ja alkoholinkäytöstä. Mukana on myös kysymyksiä kiusaamisesta, suhtautumisesta auktoriteetteihin sekä jopa yökastelusta.

Viranomaisen mukaan kyselyyn vastaamisessa ei tarvitse nähdä huijaamisen vaivaa asepalvelukselta välttyäkseen.

– Jos ilmoittaa, ettei asia kiinnosta, riski kutsuntoihin kutsumisesta on erittäin pieni, Forssen sanoo.

Vaikka asevelvollisuus on nimensä mukaisesti pohjimmiltaan velvollisuus, poliitikot ovat painottaneet vapaaehtoisuuden ja nuorten oman kiinnostuksen merkitystä. Eräs asevelvollisuudesta kiinnostuneista ja sen palauttamiseen tyytyväisistä on 18-vuotias Inez Kjo Helsingborgista.

– Haluan haastaa itseni ja uskon, että voin kehittää johtajuustaitojani, hän perustelee.

Ensimmäiset kutsunnat järjestetään Ruotsissa ensi syksynä. Yhdeksän tai yhdentoista kuukauden pituinen varusmieskoulutus alkaa ensimmäisen kerran kesällä 2018.  

Lue myös:

    Uusimmat