Mainos

Asem-kokous alkoi juhlallisesti

EU:n ja Aasian maiden välinen taloushuippukokous eli Asem alkoi tänään Lontoossa juhlallisin menoin. Britannian pääministeri Tony Blair toivotti isäntämaan ja EU:n puolesta osanottajat tervetulleiksi Lontoon Asem-kokoukseen. Blairin mukaan kokouksen ajankohta ei olisi voinut olla osuvampi Aasian talouskriisin vuoksi.

Blair tähdensi avajaissanoissaan, että vaikka kriisi koettelee ensisijaisesti Aasian maita, Eurooppa ei voi kääntää selkäänsä, vaan sen on autettava parhaan kykynsä mukaan. Hänen mukaansa kokouksessa osapuolten on yhdessä mietittävä, miten kriisi voidaan ratkaista ja miten sen yhteiskunnalliset vaikutukset voitaisiin rajata mahdollisimman vähäisiksi. Lisäksi niin Aasian kuin Euroopankin on ylläpidettävä markkinoiden vapautta ja vahvistettava kansainvälisiä rahamarkkinoita.

Blair ilmoitti samalla, että EU perustaa Maailmanpankin yhteyteen rahaston, jonka tarkoituksena on auttaa Aasian maat taloudellisesti takaisin jaloilleen. Talouskriisin lisäksi kokouksessa käsitellään Blairin mukaan ympäristökysymyksiä, huumeita ja kansainvälistä rikollisuutta sekä jatketaan osapuolten välistä poliittista vuoropuhelua.

Myös Thaimaan pääministeri Chuan Leekpai tähdensi puheenvuorossaan markkinoiden avaamisen tärkeyttä talouskriisin voittamisessa. Hänen mukaansa eräät Aasian alueen kehitysmaista ovat ilmaisseet kriisin myötä epäilyksensä siitä, onko talouden avautuminen sittenkään oikea ratkaisu. Chuan vakuutti kuitenkin, että ainakin Thaimaa aikoo toteuttaa suunnitelmansa markkinoiden liberalisoimisesta.

EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer vakuutti omassa puheessaan, että EU jatkaa tukeaan Aasian maille. Samalla hän vaati, että markkinat on pidettävä auki kummallakin mantereella.

Suomesta kaksipäiväiseen Asem-kokoukseen osallistuvat pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Tarja Halonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.