Mainos

Aseistautunut siviilien katupartio vartioi Meksikon rajaa Isisin pelossa USA:ssa

He kutsuvat itseään Arizonan rajatiedustelupartioksi. Heillä on sotilasvarusteet ja aseet ja moni heistä on Yhdysvaltain armeijan entinen sotilas. Noin kymmenen hengen ryhmä vapaaehtoisia vartioi Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa terroristien pelossa.

– Jo vuosia olemme raportoineet FBI:lle, että rajan yli tulee laittomasti somalialaisia ja parrakkaita Lähi-idän miehiä, mutta he eivät kuuntele meitä, Tim Foley ryhmän perustaja kertoo Washington Post -lehdelle.

Rajatiedustelupartioksi itseään nimittämä porukka on noussut julkisuuteen Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Järjestö on antanut pelottelevia lausuntoja, kuinka Yhdysvaltain maaperällä tapahtuu pian ”uusi Pariisi” huonon rajavalvonnan vuoksi.

– Pakistanilaisia, afganistanilaisia, syyrialaisia, he kaikki yrittävät tulla tänne. Me haluamme pysäyttää heidät, luettelee Foley uutiskanava NBC:lle.

Kaliforniassa tehtiinkin joulukuun alussa terrori-isku, mutta toinen tekijöistä oli yhdysvaltain kansalainen ja toinen oli saapunut maahan laillisella viisumilla.

”Kansalaisjärjestö joka tarjoaa tiedustelutietoa”

Foley perusti ryhmän noin viisi vuotta sitten, koska paperittomat laittomat maahanmuuttajat veivät hänen mukaan kaikki työpaikat ja hän päätti tulla valvomaan rajalle itse.

Ryhmä partioi rajan läheisyydessä noin viikon jaksoissa muutaman kuukauden välein.

Nettisivuillaan porukka kutsuu itseään kansalaisjärjestöksi, joka tarjoaa viranomaisille tiedustelutietoa. Heille voi lahjoittaa sivuston kautta rahaa ja he kiistävät edustavansa lainvalvojia, mutta korostavat ottavansa lain hyvin vakavasti.

Heidän itsensä mukaan he ovat auttaneet rajalla viranomaisia pidättämään satoja huumekuriireja. 

Viranomaiset kehottavat varovaisuuteen

Viranomaiset puolestaan ovat huolissaan, keitä aseistetussa ryhmässä on jo mukana ja kuinka helppo siihen on päästä. Rajavartiolaitos onkin tiedottanut, että siviilien työ voi olla vaarallista sekä vapaaehtoisille itselleen että muille alueella liikkuville. 

Harvemmin siviili ottaa Yhdysvalloissa kansallista turvallisuutta asiakseen, yleensä kyse on naapuruston suojelemisesta.

Yhdysvaltalainen siviilien katupartio tarkoittaa naapurustossa toimivia vapaaehtoisia, jotka kiertävät autolla tai kävellen kortteleita turvallisuuden lisäämiseksi ja murtojen välttämiseksi. Osavaltiosta riippuen naapurivahdit ovat yleensä aseettomia, joihin viranomaiset suhtautuvat myönteisesti. Katupartioita kutsutaankin viranomaisten ”lisäkorviksi ja -silmiksi”, vaikkei heillä lainvalvojien oikeuksia olekaan.

Aseistettu katupartiolainen otti oikeudet omiin käsiinsä

Kaikissa osavaltiossa aseen kantaminen katupartiossa ei ole kuitenkaan kielletty ja muutama vuosi sitten Floridan osavaltiossa tapahtuikin siviilin kohtalokas ylilyönti.

Vahtivuorossa oleva George Zimmermann ampui aseettoman mustan nuorukaisen kuoliaaksi, koska nuorukainen liikkui Zimmermannin mukaan epäilyttävästi.

Zimmermannia syytettiin muun muassa murhasta, mutta hänet vapautettiin syytteistä ”todistusaineiston puutteellisuuden vuoksi”.  Paikalliset uskovat yhä, että teko oli rasistinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.