Rajavartijat kiristivät otettaan Yhdysvalloissa – iranilaistaustaisia jopa 11 tunnin erityiskuulustelussa: "Lapseni eivät uskaltaneet nukkua, he pelkäsivät, että meidät vangitaan"

1:08
Iranilaistaustaista perhettä kuulusteltiin pitkään Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla – näin hän kertoo tapahtuneesta

Iranin lupaamat kostoiskut Yhdysvalloille viime perjantain iskusta ovat saaneet myös Yhdysvaltain rajavartiolaitoksen varpailleen. Eri raporttien mukaan osaa amerikaniranilaisista on kuulusteltu Yhdysvaltain ja Kanadan välisellä rajalla jopa 8–11 tunnin ajan.

– Meille on kerrottu, että heidän on pitänyt toimittaa viranomaisille lista kaikista iranilaisista perheenjäsenistään sekä antaa tiedot heidän sähköposteistaan ja sosiaalisen median palveluista, Yhdysvaltojen ja islamilaisten suhteiden neuvoston Washingtonin osaosaston päällikkö Masih Fouladi kertoo CNN:lle.

Amerikaniranilaisisen Negah Hekmatin perhettä kuulusteltiin rajalla viisi tuntia muun muassa sosiaalisen median tileistä, vanhempien koko nimistä ja muista henkilökohtaisista asioista.

– Lapseni olivat niin jännittyneitä, että he eivät uskaltaneet nukkua. He pelkäsivät, että vanhemmat viedään vankilaan ja he heräävät näkemättä meitä.

– Tämä ei ole oikein, Hekmati painotti CNN:lle.

Rajavalmiutta nostettu

Yhdysvallat surmasi Iranin "kakkosmiehen" komentajakenraali Qassem Suleimanin viime perjantaina lennokki-iskulla Irakin Bagdadissa. Iranilaiset raivostuivat ja uhkasivat välittömällä kostolla. Viime yönä Iran iskikin ballistisilla ohjuksilla Yhdysvaltojen lentotukikohtiin Irakin Erbilissä, mutta kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen.

Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos CBP vahvistaa, että "nykyisessä uhkaympäristössä heitä on pyydetty nostamaan valmiuttaan sekä pysymään erityisen valppaina". CBP kuitenkin kiistää väitteet, että viranomaiset olisivat ottaneet rajalla kiinni iraninamerikkalaisia ja estäneet heidän pääsynsä maahan.

Washingtonin osavaltion Blainen raja-aseman odotusajat rajan ylittämiseksi nousivat viikonloppuna viranomaisten mukaan 2–4 tuntiin. Asiaa perusteltiin kasvaneilla rajanylitysmäärillä sekä loma-ajan vähennetyillä henkilökuntamäärillä.

CBP kieltäytyi kommentoimasta väitteitä, että osaa amerikaniranilaisista olisi kuulusteltu heidän poliittisista mielipiteistään.

"Vain farsia puhuvia kuulusteltiin"

Los Angelesisissa asuva Darian Vaziri, 21, kertoi CNN:lle, että heidän perheensä rajanylitys Kanadasta Yhdysvaltioihin kesti 4,5 tuntia.

– He kysyivät, olemmeko Iranin kansalaisia.

Vaziri ja hänen siskonsa ovat syntyperäisiä yhdysvaltalaisia, matkalla mukana olleet vanhemmat ovat sen sijaan syntyneet Iranissa.

– Vanhemmiltamme viranomaiset kysyivät tarkempia tietoja sukulaisista Iranissa sekä siitä, onko heillä taustaa Iranin armeijassa.

Vazirin mukaan rajalla lisäkuulusteluihin joutuivat vain iranilaistaustaiset ihmiset.

– Joka puolella puhuttiin vain farsia.

Oheisella toisella videolla kanadaniranilainen mies kertoo, kuinka heitä kuulusteltiin rajalla muun muassa siitä, ketkä perheestäsi kuuluvat terroristiryhmään.

– Kaikilla oli Kanadan passi, mutta sinun oli pysähdyttävä, koska olit sattunut syntymään Teheranissa (Iranin pääkaupunki), Sam Sadr kummasteli.

0:20

Ministeriö sai valituksen kuulusteluista "alkuperän mukaan"

Amerikaniranilaisten neuvosto on tehnyt Yhdysvaltojen ihmisoikeuksista vastaavaan ministeriöön valituksen, että iraninamerikkalaisia on kuulusteltu heidän alkuperänsä perusteella. Myös alueen demokraattipoliitikot ilmaisivat huolensa.

– Emme saa ikinä unohtaa, että toisen maailmansodan aikana Washingtonin osavaltiossa otettiin kiinni amerikanjapanilaisia ja heidän perustuslailliset sekä ihmisoikeutensa riistettiin vihan ja pelon vuoksi, Washingtonin kuvernööri Jay Inslee muistutti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja