Mainos

Arvovenevarkaudet piinaavat pääkaupunkiseutua – järjestäytynyt rikollisuus takana

Pääkaupunkiseudulla varastetaan joka vuosi lukuisia arvoveneitä, jotka katoavat nopeasti ulkomaille.

Toiminta on poliisin mukaan hyvin usein järjestäytynyttä itärikollisuutta. Rikolliset toimivat venevarkauksissa pitkälti samalla tavalla kuin muissakin omaisuusrikoksissa. Ketjussa on monta osaa. On olemassa anastaja, joka varastaa veneen ja toimittaa sen sitten toimeksiantajalle. Toimeksiantajalla on jo tiedossa niin sanottu loppusijoittaja.

Varkaudet eivät kohdistu pelkästään pääkaupunkiseudulle, vaan arvoveneitä anastetaan myös esimerkiksi Inkoossa ja Sipoossa. Varastetut veneet katoavat nopeasti Suomesta, sillä etenkin kesäaikaan kookkaan veneen pystyy ajamaan Suomenlahden yli esimerkiksi Viroon.

– Veneissä on sellainen probleema autoihin verrattuna, että niiden luona käydään harvemmin. Kun varkaus havaitaan, vene saattaa olla jo ulkomailla, kertoo rikoskomisario Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Tällaisessa tapauksessa varas saa ajaa veneen rauhassa Viroon tai Venäjälle, kun viranomaisten rekisterissä ei ole tietoa, että vene on varastettu. Varkaat myös pyrkivät nopeasti viemään niin sanotusti kuumaksi muuttuneen veneen pois Suomesta.

Arvoveneiden lisäksi rikolliset varastavat muun muassa perämoottoreita. Nämäkin katoavat nopeasti ulkomaille.

Venevaras vangittiin

Espoon käräjäoikeus vangitsi lokakuun loppupuolella virolaisen miehen, jota epäillään noin 50 000 euron arvoisen veneen varastamisesta Espoon Marinsatamasta. Tämän lisäksi noin 30-vuotiaan miehen epäillään yrittäneen varastaa Helsingin Mustikkamaalta yli 50 000 euron arvoista venettä.

Rikoskomisario Janne Saari sanoo, että mies on pääpirteittäin tunnustanut teot. Hänet otettiin kiinni Mustikkamaalta veneestä, jossa oli murtojälkiä. Vapaalla ollut poliisi näki miehen kiipeävän venesataman aidan yli, ja hälytti paikalle poliisipartion.

Suomenlahden Merivartiosto löysi Espoosta varastetun veneen myöhemmin. Sen sijaan Marinsatamasta tämän vuoden toukokuussa varastettu arvovene on edelleen kateissa. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos selvittää, liittyykö nyt vangittu mies myös tämän ja muiden arvoveneiden varkauksiin.

Vangittu mies tuomittiin viime vuonna Sipoossa tapahtuneesta arvovenevarkaudesta. Tuolloin hänelle annettiin rikoskomisario Janne Saaren mukaan viiden vuoden maahantulokielto, jota hän ei ole noudattanut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.