Mainos

Arvio: Hallituksen taloustavoitteisiin miljardimatka

Koheneva työllisyys ei riitä paikkaamaan julkisen talouden ongelmia, katsoo talouspolitiikan arviointineuvosto.

Raportissa arvioidaan, että hallituksen asettaman 72 prosentin työllisyystavoitteen saavuttaminen näyttää erittäin epätodennäköiseltä. Työllisyystavoitteen karkaaminen vaikeuttaa arviointineuvoston mukaan julkisen sektorin alijäämää ja velkaa koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Raportissa arvioidaan, että rakenteellista alijäämää koskevan tavoitteen saavuttaminen vuonna 2019 vaatisi julkisyhteisöjen rahoitusaseman kohentamista noin 1,3 miljardilla eurolla. Rakenteellinen jäämä kuvaa sitä, miten tulot ja menot ovat tasapainossa, kun putsataan pois suhdannevaihtelujen vaikutukset.

Jotta hallituksen oma tavoite julkisen talouden tasapainosta saavutettaisiin, tulisi raportin mukaan julkisen sektorin tuloja kasvattaa tai menoja pienentää tämän lisäksi vielä 1,1 miljardilla eurolla.

Julkisen sektorin alijäämä kasvaa

Hallitusohjelman mukaan julkista taloutta tasapainotetaan asteittain hallituskauden aikana. Tänä vuonna julkisen sektorin alijäämä kuitenkin kasvaa kilpailukykysopimukseen liittyvistä veronalennuksista johtuen, vaikka suhdannetilanne paranee.

Arviointineuvoston mukaan finanssipolitiikan keventäminen sopii huonosti yhteen julkisen talouden tasapainottamistavoitteen kanssa. Neuvosto muistuttaa myös, että hallitus ei ole vielä esittänyt yksityiskohtaista suunnitelmaa sopeuttamisurasta, jolla sen finanssipoliittiset tavoitteet voitaisiin saavuttaa.

Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin vuonna 2014 talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta arviointia varten. Arviointineuvoston puheenjohtaja on Roope Uusitalo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.