Mainos

Arvailu kirjallisuuden nobelistista käy kiivaana

Kello 14 Suomen aikaa torstaina avautuvat kuuluisat ovet Tukholmassa ja Ruotsin akatemian sihteeri Horace Engdahl ilmoittaa, kenen nimi liitetään kirjallisuuden nobelistien listaan.

Arvailujen laineet lyövät jälleen korkeina maailmalla.

Jo muutaman vuoden ajan on uumoiltu palkinnon menevän Yhdysvaltoihin. Viime kerrasta on jo 15 vuotta. Silloin palkinnon sai musta naiskirjailija Toni Morrison. Kaksitoista vuotta on jo siitäkin, kun palkittu oli runoilija - puolalainen Wislawa Szymborska.

Joten nyt Akatemia voisi näppärästi yhdistää nämä kaksi asiaa ja antaa palkinnon yhdysvaltalaiselle runoilijalle John Ashberylle.

Tosin maasta on palkitsematta muutama erittäin tärkeä prosaistikin, kärkinimenä Philip Roth. Omat uskolliset kannattajansa on myös E.L. Doctorowilla ja Don DeLillolla.

Kanadasta löytyy kaksi kestonaisehdokasta: Margaret Atwood ja novellisti Alice Munro. Kymmenen viime vuoden aikana nainen on saanut palkinnon vuosina 2007 (Doris Lessing) ja vuonna 2004 (Elfriede Jelinek).

Runoilijaehdokkaita muilta mantereilta ovat muiden muassa kirjailijanimellä Adonis kirjoittava syyrialais-libanonilainen Ali Ahmad Sa'id, australialainen Les Murray, latvialainen Vizma Belsevica, uusiseelantilainen Janet Frame sekä Ruotsin Tomas Tranströmer.

Ruotsalaissuosikki on Le Clezio

Akatemia vain ilmeisesti ei halua suosia ruotsalaisia kirjailijoita, vaikka se voisi täysin pystypäin valita palkinnon saajaksi vaikkapa loistavan Västerbotten-trilogian kirjoittaneen Torgny Lindgrenin. Tosin tämä itse on Akatemian jäsen, joten hänen palkitsemisensa vaatisi erityisjärjestelyjä.

Västerbottenilaissyntyinen on myös toinen mahdollinen ruotsalainen prosaistiehdokas, monipuolinen Per Olov Enquist.

Muita eurooppalaisia prosaisteja ehdolle ovat myös esimerkiksi hienot italialaiset Antonio Tabucchi ja esseisti Claudio Magris, hollantilainen Cees Nooteboom sekä romanialaissyntyinen saksalaiskirjailija Herta Müller.

Ruotsissa monien kirjallisuusihmisten suosikki on ranskalainen Jean-Marie Gustave Le Clezio. Hänen kannallaan ilmoittavat uutistoimisto AFP:n haastattelussa olevansa muiden muassa Maria Schottenius Dagens Nyheter -lehden kulttuuriosastolta sekä Ruotsin yleisradion kirjallisuustoimittaja Kerstin Lundberg.

Kirjallisuus elää ja voi hyvin

Mahdollisia proosakirjailijoita muualta kuin Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta pyörii heitäkin nimimyllyssä roppakaupalla.

Perulla on Mario Vargas Llosansa, Israelilla Amos Ozinsa, Nigerialla Ben Okrinsa, Somalialla Nurrudin Farahinsa ja Japanilla Haruki Murakaminsa.

Ja usein Ruotsin akatemia antaa Nobelin kirjailijalle, jota juuri kukaan ei etukäteen ole osannut veikata.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.