Mainos

Armfelt-näytelmä esittelee unohdetun suurmiehen

Suomen historian merkkimiehet ja heidän tarinansa kiinnostavat teatterintekijöitä entistä enemmän. Helsingin Kaupunginteatterin uutuus "Armfelt- aikansa lapsi" - sukeltaa kauas 1700-lukuun esittelemällä suomalaisen patriootin, Kustaa Mauri Armfeltin, josta aikanaan tuli sekä Ruotsin että Venäjän hallitsijoiden suosikki ja neuvonantaja.

Armfelt

Kustaa Mauri Armfeltin- suomalaisen aatelismiehen elämä ja loistokas ura 1700-luvun vallanpitäjien hoveissa hämmästytti jo aikoinaan. Frej Lindqvistin Armfelt aikansa lapsi -näytelmä esittelee suomalaisen patriootin, jonka charmi, kaunis ulkonäkö ja poliittinen tarkkanäköisyys nostivat hänet aikakauden hallitsijoiden suosikiksi.
-Hän oli sen ajan poliitikkojen ja europpalaisten vaikuttajien hyvä ystävä -aina Katariina SuurestaKustaa III:een ja Napoleoniin, kertoo näytelmän kirjoittanut ja ohjannut Lindqvist. -Joka kyllä osasi tän pokkuroinnin taidon ja hovietiketin, mutta joka tarpeen tullen osasi sanoa kuninkaalleen miten asiat ovat -kiertelemättä tai teeskentelemättä sen kummemmin, arvioi Armfeltiä esittävä näyttelijä Santeri Kinnunen.
Paroni Armfelt oli monipuolinen, sädehtivä ja taiteellinen persoona.Taide yhdisti häntä myös aikakauden hallitsijoihin. -Kustaa III ja Armfelt olivat taitavia amatöörinäyttelijöitä, kuten Katariina Suurikin. Hehän näyttelivät yhdessä. Koko aikakausihan on teatteria jollain tavalla, sanoo Lindqvist.

Armfelt oli vaikuttaja ja suomalaisuusmies. Kustaa III:n ja Katariina Suuren ja Aleksanteri I:n uskottuna Suomenkin asiaa ajaneen Armfeltin on historia melkein unohtanut. -On vaikea tajuta,että hän ei enää tunneta -ei Suomessa eikä Ruotsissa, ihmettelee ohjaaja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.