Arktisen merialueen suojelua valmistellaan Helsingissä

Maailman keskeisimmät arktisen merialueen asiantuntijat ovat koolla Helsingissä pohtimassa arktisen alueen suojelutarpeita. Viikon mittaisen työpajan tarkoituksena on saada merkittyä kartalle kaikki luonnon kannalta tärkeät ja suojelua vaativat arktiset merialueet.

- Nyt kootaan yhteen kaikki tieteellinen tieto. Loppuraportissa listataan kaikki ne alueet, jotka tarvitsevat lisää huomiota monimuotoisuutensa tai ekologisten arvojensa takia, kertoo työpajaa seuraamaan saapunut YK:n biodiversiteettisopimuksen pääsihteeri Braulio Dias.

Vielä ei aivan tarkkaan tidetä, kuinka suuri osa arktisesta merialueesta pitäisi suojella.

- Tietenkään koko arktista ei voi suojella. Meillä on kansainvälinen sopimus siitä, että vähintään kymmenen prosenttia meri- ja rannikkoalueista on suojeltava. Enemmänkin voidaan suojella, mutta sovittu tavoite on kymmenen prosenttia vuoteen 2020 mennessä, sanoo Dias.

- Arvokkaimmista alueista pitäisi muodostaa suojelualueverkostoja, joissa kaikkea taloudellista toimintaa rajoitetaan. Lisäksi tarvitaan alueita, joilla on kalastusrajoituksia, liikennerajoituksia tai öljynporausrajoituksia, muttei laajempaa käyttökieltoa, ennakoi ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.).

Tilaa sekä suojelulle että hyödyntämiselle

Sekä Dias että Niinistö uskovat, että arktisella alueella on tilaa sekä suojelulle että luonnonvarojen hyödyntämiselle.

- Tietenkin tarvitsemme tiukasti suojeltuja alueita, mutta niinkuin muuallakin maailmassa, luonnonvaroja voi hyödyntää myös kestävällä tavalla. Luonnon haavoittuvuus pitää kuitenkin ottaa huomioon, muistuttaa Dias.

- Luonnonsuojelualueiden perustaminen ja herkimpien alueiden huomioiminen ei estä taloudellista hyödyntämistä. Se pitää kuitenkin ohjata vähemmän arvokkaille alueille. On myös taloudellisen toiminnan etu, ettei oteta sellaisia riskejä, joita ei voida kantaa. Esimerkiksi Exxon Valdezin onnettomuudesta Alaskan luonto kärsii vielä 20 vuotta onnettomuuden jälkeen, huomauttaa Niinistö.

Dias vertaa arktista aluetta Amazonin alueeseen.

- Globaalisti arktinen alue on vähintään yhtä tärkeä kuin Amazonin alue. Arktinen alue on hyvin haavoittuva ja se ansaitsee enemmän huomiota. Arktisen alueen suojelu on kaikkien maiden etu.

Ministeri Niinistön mielestä suojelutoimilla on jo kiire.

- Meillä on vain 5-10 vuotta aikaa. Nyt pitää löytää suojelun kannalta arvokkaimmat alueet, jotta ne voidaan säilyttää tuleville sukupolville.

Seuraava kansainvälinen biodiversiteettikokous järjestetään lokakuussa Etelä-Koreassa. Päätöksiä arktisen alueen suojelusta saatetaan tehdä jo siellä.

- Kaikki maat, myös Venäjä, ovat olleet myöntyväisiä, että arktiksen suojelussa voitaisiin edetä ainakin kansainvälisten merialueiden osalta. Uskon, että Korean kokoukseen saadaan esitys suojelualueista. Kansallisilla merialueilla suojelutoimien toteutus voi viedä hieman enemmän aikaa, muotoilee Niinistö.


Lue myös:

    Uusimmat