Professori: Kunnat orjuuttavat terveyskeskuslääkäreitä – Alettava maksaa palkkaa kuin yksityisille

Terveyskeskuslääkäreiden hoitopäätöksiä eivät ohjaile lääketieteelliset syyt ja Hippokrateen vala vaan kunnan budjetti. Professori Sirkka-Liisa Kivelä korjaisi asian maksamalla terveyskeskuslääkäreille palkkaa samalla tavalla kuin yksityisille.

– Terveyskeskuslääkäreiden palkkauksessa pitäisi palata takaisin vanhoihin kunnanlääkäreiden aikoihin. Silloin terveyskeskuslääkärit olivat ikään kuin yksityisyrittäjiä. Lääkärit saisivat siis kunnalta peruspalkan ehkäisevästä toiminnasta, kuten rokotuksista, mutta laskuttaisivat sairauksien hoidosta kuten yksityiset lääkärit, Sirkka-Liisa Kivelä sanoo.

Nykyinen palkkausjärjestelmä on Kivelän mielestä yksi suomalaisen terveydenhuollon suurimmista ongelmista.

– Koska kunta maksaa terveyskeskuslääkärin palkan, se pääsee työnantajana sanelemaan liikaa lääkärin työtä. Hoitoratkaisuja määritetään ulkopuolelta muilla kuin lääketieteellisillä perusteilla. Näin toimimalla lääkäriltä viedään hänen lääketieteellinen asemansa – Hippokrateen valassa vannottu potilaan hyvä hoito.

– Yksityislääkäri kantaa itse vastuun potilaasta ottamalla häneltä maksun. Kun maksajaksi tuleekin kunta, syntyy kysymys: kuka tästä hoidosta oikeastaan vastaa?

Lääkäristä tehdään orja

Lääkärit eivät viihdy työssään, koska heidän asemansa suhteessa kuntapäättäjiin on epäitsenäinen.

– Itse koin terveyskeskuslääkärinä täysin kammottavana sen, että minun ja potilaan väliin pantiin kuntatyönantaja. Aiemmin kunnanlääkärinä olin suoraan vastuussa potilaasta potilaalle. Kun siirryimme nykyiseen terveyskeskusjärjestelmään, aloin saada peruspalkkaa. Tuntui siltä, etteivät potilaat enää olleet minun potilaitani, Kivelä selittää.

– Jos joku kauppakorkean käynyt sosiaali- ja terveysjohtaja pääsee komentelemaan, lääkäriltä viedään motivaatio. Hän ei silloin koe olevansa lääkäri, vaan joku hemmetin orja: tältä potilaalta ei saa ottaa verenkuvaa, tältä ei virtsatienäytettä… ne ovat lääketieteellisiä päätöksiä!

Päsmäröinnin myötä motivaatio hoitaa potilaita laskee.

– Lääkärille alkaa olla yksi hailee miten työtänsä tekee, eihän hän kuitenkaan saa rahapulan takia lähettää potilasta vaikka keskussairaalaan erikoisalalle.

– Lääkärit hoitakoot potilaita ja poliitikot päättäkööt rahoista, Kivelä päättää.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat