Arkipäivän tuotteista löytyvä ainesosa yhdistettiin osteoporoosiin – aiemmatkaan tutkimukset eivät mairittele

Laajalti esimerkiksi hygieniatuotteissa ja muovisissa keittiötarvikkeissa käytettävä triklosaani yhdistettiin tuoreessa tutkimuksessa kohonneeseen osteoporoosin riskiin. Osteoporoosi on jatkoa epämairittelevaan listaan. Triklosaanin uskotaan myös edistävän tulehduksellisten suolistosairauksien ja suolistosyövän kehittymistä.

Triklosaanille altistuville naisille kehittyy todennäköisemmin osteoporoosi, summaa tiedoteJournal of Clinical Endocrinology & Metabolism -julkaisussa ilmestyneen kiinalaistutkimuksen löydöksen.

Lopputulokseen tutkijat päätyivät analysoimalla 1848:sta yhdysvaltalaisesta naisesta vuosina 2005–2010 kerättyä dataa. Tutkijat huomasivat, että suuret pitoisuudet triklosaania virtsassa olivat yhteydessä luuston heikentymiseen.

Triklosaani voi häiritä kilpirauhasen toimintaa

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo, että tutkimus on ensimmäinen, jossa triklosaani yhdistetään osteoporoosiin. Osteoporoosi tarkoittaa luun massan vähenemistä, mikä merkitsee luun haurastumista. Luuston haurastuminen johtaa helposti luunmurtumiin.

Yksi mahdollinen selitys yhteydelle on, että triklosaani vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Vuonna 2014 julkaistu tutkimus yhdisti kilpirauhasen toimintahäiriöt luumassan vähenemiseen ja luunmurtumien riskin lisääntymiseen.

Yleisesti käytetty kemikaali

Triklosaania käytetään esimerkiksi hammastahnoissa, suuvesissä, deodoranteissa, saippuoissa, suihkugeeleissä, pesuaineissa, roskapusseissa, wc:n puhdistusaineissa, hankaussienissä sekä antibakteerisissa pesusienissä ja tiskirievuissa, listaa ympäristöjärjestö WWF. Lisäksi muoviset keittiötarvikkeet, kuten leikkuulaudat, muoviastiat ja keittiötyökalut voivat sisältää triklosaania.

Paras tapa välttää altistumista triklosaanille on olla käyttämättä tuotteita, jotka sisältävät kemikaalia. Tuotteen sisällön voi tarkistaa tuoteselosteista.

Triklosaanin käyttö monissa arkipäivän tuotteissa on sallittua Euroopan Unionissa, vaikka kemikaali on yhdistetty moniin negatiivisiin vaikutuksiin.

Eläinkokeissa kemikaalin on havaittu olevan yhteydessä myös ihosyöpään, lisääntymisongelmiin ja kehityshäiriöihin sekä antibioottiresistenssin leviämiseen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Science Daily, CNN, WWF

Lue myös:

    Uusimmat