Mainos

Arin vaimo järkyttyi, kun mökin lammesta löytyi osiin pätkitty sähkötolppa – "Hänkin tiesi, mitä myrkkyjä niissä on"

0:25
Caruna selvittää parhaillaan sähkötolppien alkuperää ja sitä, kuinka kauan ne ovat olleet lammessa.

Pari viikkoa sitten Nousiaisten kunnassa mökkeilevän Ari Heinon vaimo löysi mökin lähellä olevasta lammesta osiin halkaistun sähkötolpan. Alueen sähköstä vastaa sähkönsiirtoyhtiö Caruna.

Heino kertoo, että hänen vaimonsa oli sienimetsällä ikävän havainnon tehdessään. Lammesta löytyi sähkötolppa, joka oli pätkitty seitsemään osaan.

– Emäntä oli täynnä kiukkua huomatessaan sähkötolpat. Hänkin tiesi, mitä myrkkyjä niissä on. Vastuuntunnoton hävittämis- ja peittämistarkoitus suututti.

Vanhoissa sähkötolpissa on käytetty kyllästeaineita, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa syöpää. Esimerkiksi CCA-kyllästeen aiheuttama syöpäriski on Työterveyslaitoksen mukaan erittäin suuri.

Heino vaimoineen ei ole käyttänyt lammen vettä juomavetenä, mutta tiski- ja uintivetenä kyllä. Naapurimökin asukkaat käyttävät vettä myös samaan tarkoitukseen.

Ympäristörikos vanhenee kahdessa vuodessa

Heino on ollut asiasta yhteydessä Nousiaisten kunnan ympäristövastaavaan, jonka myötä ELY-keskuksesta kävi kaksi henkilöä mökillä paikan päällä tutkimassa tilannetta.

– Heidänkin mielestään kyseessä oli selvästi tahallinen teko. Ensimmäinen kommentti oli, että ympäristörikos vanhenee kahdessa vuodessa. Ilmeisesti he olivat vieneet asian eteenpäin Carunalle, koska sieltä soitettiin emännälle jo, hän kertoo.

Heino ei osaa vielä sanoa, miten asian tutkiminen jatkuu. Hän ei ole myöskään kuullut mökkinaapureidensa mietteitä asiasta.

– Emme ole päässeet puhumaan naapurimökkiläisten kanssa asiasta, koska he eivät ole paikalla syksyisin.

Caruna: Otamme asian vakavasti

Carunan mukaan asia on parhaillaan selvityksessä. Yhtiö pyrkii kartoittamaan tolppien alkuperä.

– Olemme ottaneet maanomistajaan yhteyttä ja verkkotarkastukset ovat meneillään. Nämä asiat otetaan aina vakavasti, koska pylväitä suojellaan erilaisilla aineilla, Sari Kaste yhtiön viestinnästä kertoo.

Hänen mukaansa Caruna on valmis hakemaan sähköpylväät pois.

– Kyllä siihen on ehdottomasti varauduttu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja