Systemaattinen tuohivaras tärveli Eijan rakkaan perintökoivikon Kuhmoisissa – vain mustuneet rungot jäivät jäljelle: "Täysi roisto!"

Tuohivoro tärveli Eijan kauniin perintökoivikon Kuhmoisissa – vain mustuneet rungot jäivät jäljelle:"Täysi roisto!" 0:49
Video näyttää tuhot Eijan metsässä Kuhmoisissa: puut tuskin jatkavat kasvuaan ennallaan

Metsäpalstallaan poikennutta kuhmoislaista Eija Hännikäistä kohtasi viime sunnuntaina synkkä näky. Sisä-Suomen poliisi tutkii tapausta vahingontekona.

Oksjärvellä, lähellä Jämsän ja Kuhmoisten rajaa sijaitsevalla metsäalueella oli vieraillut varsin ei-toivottu henkilö.

Noin 15 nuorta koivurunkoa oli joutunut häikäilemättömän puukkokäsittelyn kohteeksi. Puista oli veistelty tuohet irti noin metriseltä matkalta pintakerrosta myöten.

Nyt rungot ovat tyystin tummuneita pinnaltaan.

– Puukonviillot ovat selvästi nähtävissä. Joku pidempi henkilö on ylettynyt noin kahden metrin korkeuteen ja vetänyt terää runkoa pitkin ylhäältä alas. Koivut ovat noin 30-vuotiaita, eli ne olisivat voineet kasvaa vielä pitkään, metsänomistaja Hännikainen sanoo.

Kyse ei ole rahasta, vaan tunnearvosta. Metsä sijaitsee Hännikäisen mummolan lähistölllä. Hän on saanut noin kolmen hehtaarin suuruisen palstan lahjoituksena äidiltään noin viisi vuotta sitten.

Keväällä äiti kuoli. Silloin Hännikäinen kävi rakkaassa perintömetsässä istuskelemassa ja pohtimassa syntyjä syviä. Puut olivat tuolloin koskemattomia. 

– Metsäpalsta ei ole iso, mutta tuo koivikko on sen parasta antia. Olen siksi noita koivuja suojellut ja antanut niiden kasvaa, vaalinut äidin perintöä.

Jokamiehenoikeuksien rikkomista

Metsänomistaja on itse suuri luonnonystävä. Hännikäinen on rakentanut metsäänsä laavun, laittanut linnunpönttöjä ja jättänyt paikalle vieraskirjan. Sen sivuilla hän kehottaa retkeilijöitä nauttimaan metsästä, kuuntelemaan linnunlaulua ja tekemään laavupaikalle nuotion.

– Tuntuu pahalta, että olen toivottanut ihmiset tervetulleeksi nauttimaan luonnosta ja sitten joku julkeaa tehdä näin. Minäkin marjastan ja sienestän toisten metsissä, mutta tiedän myös jokamiehenoikeudet ja noudatan niitä. Edes sammalia ei saa ottaa istutuksiin toisten metsästä ilman lupaa, hän sanoo.

Jokamiehenoikeuksien nojalla metsässä saa esimerkiksi poimia marjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja. Kasvavien puiden kaataminen ja vahingoittaminen on kielletty. Näin ollen tuohen irrotus ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Verenpainetta nostattavissa mielikuvissa Hännikäinen visioi hiipparin, joka kulkee kauniiden koivujen katveessa säkki olalla ja puukkokäsi valmiina viiltämään.

Hän arvelee, että tekijä on saattanut viedä tuohet esimerkiksi käsitöitä varten, sillä toiminta vaikuttaa sen verran systemaattiselta.

– Siis ihan täysi roisto! 

Poliisi ilmoitti tutkinnasta

Hännikäinen painottaa, ettei perintömetsää ole ollut tarkoitus laittaa rahoiksi. Siksi hän ei ole tehnyt tarkkaa laskelmaa siitä, minkälainen rahallinen vahinko puiden kaltoinkohtelusta on syntynyt. 

Hän teki asiasta rikosilmoituksen Sisä-Suomen poliisille viime viikon alussa vahingot havaittuaan. MTV:n näkemästä tutkintailmoituksesta ilmenee, että asiaa tutkitaan vahingontekona muulla yksityisellä paikalla.

Teko on rangaistava, joten kiinni jäädessään tekijä olisi korvausvelvollinen. 

Hännikäisen ja hänen miehensä arvion mukaan on epätodennäköistä, että puut voisivat jatkaa kasvuaan täysin tavanomaiseen tapaan pintakerroksen tuhon jälkeen.

– Puut todennäköisesti kasvavat muutaman vuoden, mutta sitten kuivuvat. Siinä vaiheessa ne päätyvät polttopuiksi. Pilallahan ne ovat, Hänninen harmittelee.

Näkikö joku jotakin?

Hän teki koivujen kurjasta kohtalosta suurta näkyvyyttä saaneen Facebook-päivityksen, jossa hän pyytää ihmisiä kertomaan mahdollisista havainnoistaan.

Keskusteluketjuun onkin kerääntynyt lukuisia äimistyneitä ja paheksuvia kommentteja sekä arvioita tuhopuiden elämän edellytyksistä.

Moni arvioi, että tuohivoro on iskenyt niin sanotusti tuohikuun aikaan, eli juhannuksen tietämillä. Kyseisenä vuodenajankohtana tuohi irtoaa puusta helpoimmin.

– Toivotaan, että joku tietäisi jotakin.

Lue myös:

    Uusimmat