Mainos

Arhinmäki: Vasemmisto rynnii seuraavissa vaaleissa

Vasemmistoliiton tänään alkavassa puoluekokouksessa keskitytään enemmän poliittisiin tavoitteisiin kuin henkilövalintoihin, lupaa puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Puolueen tavoitteena on muun muassa nostaa minimituntipalkka 10 euroon ja perusturvan taso 750 euroon. Lisäksi puolue vaatii lyhennyksiä työaikoihin.

- Näiden konkreettisten tavoitteiden läpi saaminen edellyttää sitä, että koko vasemmisto vahvistuu seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tarvitaan sellainen hallituspohja, joka on kiinnostunut tavallisten duunareiden ja pienituloisten elämästä, Arhinmäki kuvaa.

Rahat uudistuksiin pitäisi Arhinmäen mielestä saada veroista. Arhinmäki tuo puoluekokoukseen ohjelmaehdotuksen, jossa puhutaan muun muassa varallisuusveron palauttamisesta, progressiivisesta pääomaverotuksesta ja osinkotulojen verohelpotusten karsimisesta.

Kaipuu viherpunahallitukseen

Vasemmistoliitto on joutunut tuskailemaan alenevien kannatuslukujen vuoksi jo pitkään, sillä taustalla on useita vaalitappioita. Arhinmäen mielestä asetelmat seuraaviin eduskuntavaaleihin ovat vasemmistoliitolle kuitenkin hyvät.

- Jos katsotaan, mitä muissa Pohjoismaissa on tapahtunut, niin virta vie vasemmalle. Islannissa ja Norjassa on tällä hetkellä punavihreä hallitus, syksyllä ehkä Ruotsissa ja Tanskassakin, sillä gallupeissa vasemmistolla on ollut enemmistökannatus.

Arhinmäki ei karsasta yhteistyötä muiden vasemmistopuolueiden ja vihreiden kanssa. Selkeitä yhteistyösuunnitelmia sen sijaan ei ainakaan vielä ole.

- Olen tutustunut demareiden ja vihreiden puoluekokousasiakirjoihin ja nimenomaan talous- ja veropolitiikassa on saman suuntaisia linjauksia kuin meillä. Muiden Pohjoismaiden suuntaan meilläkin pitäisi mennä ja muuttaa politiikan suuntaa kunnolla, Arhinmäki linjaa.

Vaikka vasemmistoliitolla ei suuria henkilövaihdoksia ole tiedossa, pitää Arhinmäki muiden puolueiden nuorennusleikkauksia positiivisena asiana.

- Nuorempien valinta johtopaikoille näkyy muun muassa ympäristön ja kansainvälisyyden huomioimisena päätöksenteosssa.

Kisaan kokonaisohjelmalla

Gallupit ovat povanneet perussuomalaisille ensi eduskuntavaaleissa tulosta, jolla saatetaan rynnistää vasemmistoliiton ja jopa vihreiden ohi. Arhinmäki ei kuitenkaan lähde vaaleihin kamppailemaan perussuomalaisten kanssa äänistä, vaan luottaa oman puolueensa kokonaislinjaan.

- En usko, että sellainen pelkällä haulikolla räiskiminen yksittäisistä asioista riittää. Tarvitaan laajempaa ajatusta siitä, miten yhteiskuntaa kehitetään, Arhinmäki sanoo.

- Vasemmistoliitto on rasisminvastainen puolue ja meidän mielestämme maahanmuuttajien niskoille ei voi laittaa sellaisia ongelmia, jotka ovat järjestelmän aiheuttamia. Vika on muualla kuin maahanmuuttajissa, jos harmaata työtä teetetään tai ulkomaalaisia työntekijöitä käytetään hyväksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.