Mainos

AREVA hakee laajennusta Kolarin uraanitutkimuksiin

AREVA sai kaksi viikkoa sitten valtausluvat uraanitutkimuksiin Enossa ja Kontiolahdella. Samalla yhtiö ilmoitti hakevansa uraanin valtauslupia Nummi-Pusulassa ja Somerolla.

Ranskalainen Cogema/AREVA hakee lisää valtausoikeuksia uraanitutkimuksiin Kolarissa. Yhtiö jätti viime viikolla valtaushakemuksen kauppa- ja teollisuusministeriölle. Runsaan 10 neliökilometrin alue kytkeytyy yli 16 neliökilometrin alueeseen, jonne yhtiö haki valtausoikeuksia jo kesällä.

Jos ministeriö hyväksyy hakemuksen, AREVA saa yksinoikeuden tutkia aluetta. Uraanikaivoksen perustamiseen tarvitaan valtioneuvoston lupa.

Osittain samasta alueesta on kiinnostunut myös Northland Exploration Finland, mutta ministeriön mukaan se on hakenut oikeutta kullan, kuparin ja raudan etsintään. Northlandilla on etulyöntiasema, koska sillä oli varaushakemus alueelle. Ministeriön mukaan ei ole poikkeuksellista, että useampi yhtiö on kiinnostunut samasta alueesta.

Northlandilla on satakunta voimassa olevaa valtauslupaa. Nekin ovat pääosin kullan, kuparin ja raudan tutkintaan.

Suomen AREVAn toimitusjohtaja Osmo Kaipainen kertoo, että yhtiö jätti hakemuksensa jo viime viikolla siltä varalta, että Northland olisi luopunut aikeistaan tutkia aluetta tarkemmin. Northlandin varaus umpeutui viikonloppuna. Areva halusi jättämällä hakemuksen mahdollisimman aikaisin varmistaa asemansa, jos muitakin uraanin etsinnästä kiinnostuneita olisi ollut.

- Valtaushakemuksen voi tehdä ilman varausta. Varaus tehdään yleensä silloin, jos on kovasti epävarma. Varauksella saa vuoden aikaa katsoa aluetta hieman tarkemmin, Kaipainen selvittää.

Koska AREVA ei tiennyt Northlandin aikeista, sen hakemus menee osittain päällekkäin Northlandin hakemuksen kanssa. Myös Northland haki tarkempia tutkimusoikeuksia vain osaan alueesta, jolla sillä oli varaus. Toisaalta Areva on luopunut joistakin lähialueen valtaushakemuksista, koska alustavissa selvityksissä alue ei osoittautunut riittävän kiinnostavaksi.

Tarkastaja Pirjo Savolainen KTM:stä arvioi, että uusimmat hakemukset voidaan käsitellä aikaisempia nopeammin, koska pahinta hakemusruuhkaa on saatu purettua.

Lisääkin voi tulla

Kaipaisen mukaan on mahdollista, että AREVA hakee vielä lisää tutkimuslupia uraanin etsintään Kolarissa tai jossakin muualla.

- Olemme tehneet tähän mennessä vasta yleisluontoisia tutkimuksia. Kun pääsemme tutkimaan tarkemmin, voimme katsoa, onko meillä kiinnostusta laajempaan alueeseen. Meitä kiinnostava alue voi myös pienentyä, Kaipainen selvittää.

AREVA sai kaksi viikkoa sitten valtausluvat uraanitutkimuksiin Enossa ja Kontiolahdella. Samalla yhtiö ilmoitti hakevansa uraanin valtauslupia Nummi-Pusulassa ja Somerolla. Enon ja Kontiolahden luvat eivät ole vielä voimassa, sillä KTM:n päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos valituksia tulee, niiden käsittelyyn on arvioitu menevän vähintäänkin useampia kuukausia.

Alustavatkin uraanitutkimukset ovat ehtineet nostaa jo laajaa vastustusta erityisesti Uudellamaalla. Asukkaat pelkäävät ympäristöhaittoja ja asuntojensa hintojen laskua.

- Meillä ei voi olla vielä mitään muuta kerrottavaa kuin, että hakemus on jätetty, Kaipainen sanoo Kolarin tilanteesta.

AREVAlla on valtaushakemuksia myös Itä-Uudellamaalla Askolan, Myrskylän, Porvoon, Pernajan ja Pukkilan alueilla. KTM on arvioinut ottavansa niihin kantaa ensi vuoden puolella. Monet muutkin yhtiöt ovat kiinnostuneista uraanin etsinnästä Suomessa.

Kun kullanhuuhdonta lasketaan mukaan, Savolaisen mukaan tällä hetkellä on voimassa noin 2 000 valtauslupaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.