Mainos

Arctic Sea: Virossa selvitelty kaappaajien taustoja

Virolaiset tiedotusvälineet ovat selvittäneet Arctic Sea -laivan kaappauksesta syytettyjen kuuden Virosta peräisin olevan miehen taustoja.

Vain yksi heistä on virolaislehtien mukaan Viron kansalainen. Muilla on niin sanottu harmaa passi, eli he elävät Virossa pysyvillä oleskeluluvilla ilman minkään maan kansalaisuutta. Tällaisia ihmisiä on Virossa vielä kymmeniätuhansia.

Kaikki kaappauksesta syytetyt ovat Viron venäläisiä. Ainakin kolme heistä on elänyt 15 vuotta samassa korttelissa Tallinnan suurimassa lähiössä Lasnamäellä. Heidän nimensäkin on jo julkaistu lehdissä.

Venäjän syyttäjävirasto on kuluvalla viikolla sanonut, että kaikki virolaistaustaiset kaappaajat olisivat syyllistyneet moniin rikoksiin Virossa vuosina 2001-2005.

Virolaislehtien mukaan tämä syyte ei pidä paikkaansa. Kuudesta miehestä vain kaksi on tuomittu rikoksista Virossa. Toinen heistä, ainoa Viron kansalainen joukossa, tuomittiin miestaposta neljä vuotta sitten, mutta pääsi ehdonalaiseen jo viime vuonna hyvän käytöksen vuoksi. Tappo tapahtui kapakkatappelussa jo vuonna 2001, mutta oikeudenkäynti pitkittyi aina vuoteen 2005 asti, jolloin mies sai neljän vuoden vankilatuomion.

Toinen miehistä on syyllistynyt muun muassa rattijuoppouteen ja joihinkin pikkurikkeisiin.

Omaiset: Kaappaajat itse huijauksen kohteita

Syytettyjen haastatellut omaiset sanovat miesten vain hakeneen työtä ulkomailta ja joutuneen jonkinlaisen huijauksen uhreiksi. Erään ystävän mukaan miehet olisivat menneet ansaan hyvien ansioiden toivossa.

Mitään selvyyttä sekavaan kaappaukseen eivät virolaistiedotkaan tuo.

Niin kauan kuin Venäjä pihtaa tosiasioiden paljastamista, koko kaappaus pysynee hämäränä kummajaisena. Viro on liittynyt kaappausta selvittävään kansainväliseen tutkintaryhmään yhdessä Suomen, Ruotsin ja Maltan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.