Aravaehdot täysremontin tarpeessa

Aravalainajärjestelmästä on tullut vähemmän sosiaalinen, koska asuminen aravavuokra-asunnoissa on kallistumassa merkittävästi. Syy on korkean koron aikana luodussa monimutkaisessa yhtenäislainajärjestelmässä, jonka myötä arava-asukkaita rasittaa vanhemmissa taloissa 6-7 prosentin lainakorko. Se on selvästi korkeampi kuin uusista asuntolainoista perittävä keskimäärin 4,5 prosentin korko. Aravavuokriin sisältyvä ns. vuosimaksu on ensimmäisenä vuonna 3,8 prosenttia, mutta nousee vuosittain yhden prosenttiyksikön enemmän kuin inflaatio.

Arava-asumisen kustannuskuormaa lisää se, että lainoja ryhdytään lyhentämään käytännössä vasta 17. lainavuonna. Siihen asti peritään vain korkoa. Tämä nostaa kustannuksia ja tekee myös asumisen korjaamisen hankalaksi ja kalliiksi, koska niihin on taloudellisesti vaikea varautua.

Nykyiset aravaehdot ovat rasite paitsi asukkaille myös asuntojen rakennuttajille, joista kaksi suurinta, VVO ja Sato, ovat pistäneet koko aravarakentamisen boikottiin nykyisillä ehdoilla. Asuntorakennuttajien lisäksi valtion asuntorahasto, kunnat, palkansaajajärjestöt ja monet muut tahot ovat yhdessä rintamassa vaatineet muutoksia aravajärjestelmään.

Myös asuntoministeri Suvi-Anne Siimes on lämmennyt aravajärjestelmän remonttivaatimuksille. "Ehtojen uudistamisen tärkein tavoite on hidastaa aravavuokrien nousua niin, että se vastaa nykyistä paremmin asunnoissa asuvien kotitalouksien tosiasiallista tulokehitystä. Vuosimaksuun en sijaan tule esittämään merkittävää alennusta", Siimes sanoi 15.1. järjestetyssä ARA-päivässä. Siimekseen mukaan vuosimaksu on noussut hitaammin (keskimäärin iflaatio + 0.58 %) kuin säädökset olisivat antaneet myöden ja asumistukijärjestelmän uuudistus tuo lohtua pienituloisimpien vuokramurheisiin.

"Aravalainoituksen reaalikorko on nykyisin liian korkea ja siksi on selvää, että sitä täytyy alentaa niin, että aravalainojen lyhennykset saadaan alkamaan nykyistä aikaisemmin", Siimes lupasi.

Tarkempia rukkauslinjauksia aravajärjestelmään on odotettavissa parin viikon sisällä. Kantona kaskessa aravaremontissa lienee perinteiseen tapaan valtiovarainministeriö, joka ei hevin korkeammista koroista luovu.

(Joka Kodin Asuntomarkkinat MTV3 20.1.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja