Mainos

Arajärvi: Toimeentuloturvassa ei suuria ongelmia

Valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi toteaa väitöskirjassaan, että Suomen toimeentuloturva on olennaisilta osiltaan perustuslain mukainen. Turvassa ei ole perus- ja ihmisoikeuksien kannalta olennaisia oikeudellisia aukkoja, mutta korjattavaakin löytyy.

Väitös "Toimeentuloturvan oikeellisuus" tarkastettiin Helsingin yliopistossa. Vastaväittäjänä toimi professori Kaarlo Tuori Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta.

Arajärvi toteaa, ettei ole mahdollista oikeudellisesti tai yhteiskuntapoliittisesti määritellä yhtä euromäärää, jota voitaisiin pitää kaikissa tilanteissa riittävänä vähimmäisetuuden tasona. Vanhempainpäivärahan alin taso on kuitenkin niin alhainen, että sen oikeudellisuus on kyseenalainen. Lisäksi Arajärvi toteaa, että vanhempiensa luona asuvan työmarkkinatuen saajan etuus on niin alhainen, että se on ILO:n sopimuksen 168 vastainen.

Muuten puutteet vaikuttavat Arajärven mukaan keskittyvän siihen lainsäädäntöön, jota muutettiin EU-jäsenyyden takia. Vuonna 1995 uudistettiin perusoikeudet, mikä vanhensi lainsäädäntöä. Ongelmia on joissakin kohtaa etuuksien saamisedellytyksissä ja kattavuudessa, Arajärvi toteaa. Kansaneläkkeen ja joidenkin muiden etuuksien saaminen edellyttää tietyn ajan mittaista asumista Suomessa, mistä voi joissakin tilanteissa syntyä ongelmia. Lisäksi eri etuuksilta toiselle siirtymisen saumakohdissa voi tulla hankaluuksia.

Arajärvi esittää, että näitä koskevat säännökset, sekä odotusaikojen ja karenssien ketjuuntumisesta syntyvät ongelmat pitäisi selvittää.

Väitöskirja syntyi virkavapaalla


Väitöksen taustalla on Kansaneläkelaitos, joka pyysi Arajärveä selvittämään Suomen toimeentuloetuuksia koskevan lainsäädännön oikeellisuutta 1990-luvun muutosten jälkeen. Muutoksia tuli, kun Suomi sitoutui Euroopan ihmisoikeussopimukseen sekä sosiaaliseen peruskirjaan, liittyi EU:n jäseneksi ja uudisti perusoikeuksia koskevat säännökset sekä lopulta koko perustuslain.

Arajärvi on tutkimuksessaan käynyt läpi lähes kaikki Suomessa tänä vuonna voimassa olevaan lainsäädäntöön liittyvät rahamääräiset sosiaalietuudet, äitiysrahasta vanhuuseläkkeeseen. Saatesanoissaan Arajärvi toteaa, että hän alun perin aikoi väitellä heti lisensiaatin tutkinnon suoritettuaan, mutta väitöskirja jäi tekemättä. Arajärvi meni eduskuntaan töihin, sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvokseksi.

Kun Tarja Halonen valittiin presidentiksi, syntyi tilaisuus palata hankkeeseen. Arajärvi siirtyi maaliskuussa 2000 eduskunnasta virkavapaalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.