Mainos

Arafat: sopimus Hebronista vuoden loppuun mennessä

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat arvioi, että sopimus Hebronin kaupungin siirtämisestä palestiinalaishallintoon allekirjoitetaan ennen vuoden loppua. Arafat selvitti neuvottelujaan israelilaisten kanssa palestiinalaiskansanedustajille Ramallahissa.

Arafat oli palestiinalaisten mukaan sanonut, että sopimus Hebronista allekirjoitetaan joko 30. tai 31. joulukuuta. Myös israelilaiset ovat arvioineet, että sopimus voidaan solmia vuoden loppuun mennessä.

Palestiinalaisten on määrä saada 80 prosenttia Hebronista hallintoonsa. Hebron sijaitsee Israelin miehittämällä Länsirannalla. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu haluaa turvallisuustakeet 400 israelilaiselle, jotka asuvat keskellä palestiinalaisten asuttamaa Hebronia. Se, kuinka heidän turvallisuutensa taataan, on vielä sopimatta.

Israelilaisten vetäytyminen Hebronista on palestiinalaisten silmissä ikään kuin testi, jossa koetellaan Netanyahun aikeita koko Lähi-idän rauhanprosessissa. Hebronin siirtämisestä palestiinalaishallintoon sovittiin jo Israelin edellisen, työväenpuolueen hallituksen kanssa.

Gazan alueella, lähellä juutalaisten Netzarimin asuinaluetta Israel avasi kaksi vuotta suljettuna olleen tien. Muuan palestiinalaispoliisi sanoi tien avaamisen sopivan yleiseen sovittelun ilmapiiriin. Palestiinalaisalueilla asuvien juutalaisten kohtalosta on määrä päättää toukokuuhun 1999 mennessä.

Syyria arvosteli Netanyahun Golan-lausuntoa

Syyrian hallitsevan Baath-puolueen lehdessä arvosteltiin Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun lausuntoa, jossa tämä luonnehti Golanin kukkuloita elintärkeiksi Israelille sekä turvallisuuden että niiden vesivarojen vuoksi. Lehti kirjoitti, että samalla kun Netanyahu kehottaa Syyriaa neuvottelemaan, hän ilmoittaa pitävänsä Golanin kukkulat.

Israel valtasi Golanin kukkulat Syyrialta vuoden 1967 sodassa ja liitti ne itseensä vuonna 1981. Syyria vaatii niiden palauttamista ehtona rauhansopimuksen solmimiselle Israelin kanssa. Netanyahun oikeistolainen Likud-puolue ei suostu Golanin palauttamiseen Syyrialle. Israelin ja Syyrian rauhanneuvottelut keskeytyivät viime helmikuussa.

Lakko haittasi liikennettä

Israelilaisen ammattiliiton julistama lakko haittasi lento-, meri- ja rautatieliikennettä. Kaikki Ben Gurionin lentokentältä lähtevät lennot jouduttiin peruuttamaan. Saapuva lentoliikenne sujui sen sijaan normaalisti.

Lakkoilu vaikeutti myös postinkulkua. Lakolla vastustetaan pääministeri Benjamin Netanyahun talouspolitiikkaa. Hallituksen tiukka säästöbudjetti on huolestuttanut ammattiliitot, jotka pelkäävät säästöjen heikentävän työntekijöiden asemaa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.