Mainos

Arabimaiden huippukokus alkoi riidellen

Arabimaiden huippukokous on alkanut nihkeästi. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ei saanut osallistua kokoukseen satelliitin välityksellä.

Jasser Arafat

Arabimaiden kaksipäiväinen huippukokous Libanonin pääkaupungissa Beirutissa on alkanut riitaisasti. Palestiinalaisten edustajat ovat kävelleet pois Arabimaiden huippukokouksesta protestina sille, ettei palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin sallittu puhua kokoukselle satelliitin välityksellä. Kokouksen osallistujat syyttävät kokouksen isäntämaata Libanonia siitä, että se ei järjestänyt satelliittiteknologiaa kuntoon.

Palestiinalaisten presidentti on kokouksen sijaan esiintynyt qatarilaisella al Jazeera-tv-kanavalla. Arafat sanoi olevansa tyytyväinen Saudi-Arabian prinssi Abdullahin rauhanehdotukseen.

Huippukokouksen odotetaan hyväksyvän Saudi-Arabian esittämän Lähi-idän rauhansuunnitelman.

Useat arabijohtajat loistavat poissaolollaan

Arafatin lisäksi kokouksesta jäivät pois mm. Egyptin presidentti Hosni Mubarak ja Jordanian kuningas
Abdullah II. Mubarak kertoi itse tänään boikotoivansa kokousta solidaarisuuden osoituksena Arafatille.

Arafat kertoi eilisiltana, että hän torjuu Israelin asettamat ehdot eikä lähde Beirutiin. Jordanian pääministeri Ali Abu Ragheb vaati kokouksen alkajaisiksi loppua Israelin ja palestiinalaisten väliselle väkivallalle ja osapuolten paluuta neuvottelupöytään. Samalla hän ylisti Saudi-Arabian rauhanaloitetta.

Kokouslähteet kertoivat aiemmin Egyptin ja Jordanian johtajien poissaolon johtuvan "turvallisuussyistä". Israelin radion mukaan johtajat eivät lähteneet Beirutiin maiden tiedustelupalvelujen kerrottua, että Hizbollah-järjestö olisi suunnittelemassa iskua huippukokouksen aikana.

Egypti ja Jordania ovat ainoat arabimaat, jotka ovat tehneet rauhansopimuksen Israelin kanssa. Kaikkiaan avajaisista oli poissa noin puolet Arabiliiton 22 johtajasta. Paikalla ei ollut myöskään Irakin, Libyan, Saudi-Arabian, Qatarin, Omanin, Kuwaitin, Mauritanian ja Arabiemiirikuntien johtajia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 27.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.