Mainos

Apua, kissa puussa - kutsukaa palokunta?

Eläinpelastustehtävät työllistävät pelastuslaitoksia entistä useammin. Esimerkiksi Helsingin Pelastuslaitoksen tekemät eläinpelastustehtävät ovat lisääntyneet joka vuosi vuodesta 1995 lähtien.

Monelle eläinpelastustehtävästä saattaa nousta ensimmäisenä mieleen kuva palomiehestä, joka on kutsuttu pelastamaan kissaa alas puusta.

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusvastaava ylipalomies Vesa Nurmisen mukaan mielikuva ei ole täysin väärä.

-Tyypillisin eläinpelastustehtävä on varmasti luonnonvarainen lintu, jolla on siipi poikki. Mutta edelleenkin haetaan myös kissoja puusta, eli niitäkin tulee vuosittain.

Eläinpelastustehtävien määrän kasvuun on monia syitä. Etenkin kesäisin eläinpelastustehtävien määrä moninkertaistuu, mikä johtuu luonnonvaraisten lintujen ilmestymisestä ympäristöön.

- Lähinnä lintujen poikaset rupeaa aiheuttaa niitä ongelmia kuin aikuiset linnut. Se kasvattaa tätä tehtävämäärä nimenomaan kesä-heinäkuussa, Nurminen kertoo.

Turhia hälytyksiäkin tulee. Aina eläinpelastajaa ei siis tarvita välttämättä paikan päälle, vaan osa työstä sujuu puhelimen välityksellä. Ylipalomies Vesa Nurmisen mukaan eläinpelastusvastaavan työ onkin pitkälti myös ihmisten opastamista.

- Teen paljon työtä puhelimessa, kertoen esimerkiksi, että lokinpoikasten kuuluu lähteä pesästään pois muutaman päivän ikäisenä. Ne tulee alas katoilta ja sen jälkeen ne tepastelee siellä pihoilla ja emo huolehtii ja ruokkii niistä siellä missä ne on.

Emot myös suojelevat yksinäiseltä näyttäviä poikasiaan. Nurmisen mukaan pelastuslaitos saakin paljon soittoja myös siitä, että lokit hyökkäilevät ihmisten kimppuun, vaikka todellisuudessa ne pyrkivät vain pelottelemaan ihmisiä pois niiden poikasten vierestä.

Kadonneen käärmeen metsästäjät

Kissojen ja lintujen lisäksi eläinpelastustehtävissä osuu joskus kohdalle myös hieman eksoottisempia tapauksia.

Helsingissä eräs mieleenpainuvimmista eläinpelastustehtävistä oli käärme, jota jahdattiin ennätyspitkään. Pelastuslaitos sai ilmoituksen erään vanhan kerrostalon kellarissa löytyneestä käärmeestä. Kellarissa nähtyä käärmettä epäiltiin korallikäärmeeksi, joka on eräs maailman myrkyllisimmistä käärmeistä. Epäilys käynnisti ison operaation.

- Yötä vasten yritettiin sitä käärmettä sieltä sitten tavoittaa, mutta eihän sitä sitten löytynyt sieltä mistään, Vesa Nurminen kertoo

Viereisestä talosta löytyi kuitenkin eläinkauppa, josta käärme oli karannut.

- Kyseessä oli kuitenkin niin sanottu harmiton maitokäärme, jota pidetään lemmikkinä, mutta joka väritykseltään plagioi tätä korallikäärmettä. Sitä sitten jahdattiin sieltä loukkuun.

Meni kuitenkin yli puolitoista vuotta ennen kuin käärme lopulta saatiin kiinni

- Käärme oli löydettäessä erittäin hyvässä kunnossa. Sen verran siellä oli hiiren- ja rotanpoikaisia syötäväksi, että niillä se eleli ja vähän vettäkin oli saatavilla. Ja kun siellä kellaritiloissa oli lämmintä ja mukavaa, niin hyvähän siellä oli olla. Siitä käärmeestä tuli jo talon lemmikkikin yhdessä vaiheessa, Vesa Nurminen naurahtaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.