Mainos

Apinoihin istutettiin autismia – seurauksena kritiikkiä mutta myös toive parannuskeinosta

Kiinalaiset tiedemiehet ovat onnistuneet kasvattamaan autismin oireista kärsiviä apinoita ensimmäistä kertaa Neurotieteen tutkimuslaitoksella Shangaissa, uutisoi The Guardian.

Makakiapinoihin istutettiin geenivirhe, joka aiheuttaa ihmisissä useita erilaisia terveysongelmia, joista osa muistuttaa autismin oireita.

Geenimuunneltuja apinoita voidaan tiedemiesten mukaan käyttää apuna tutkimuksissa, joissa tarkastellaan autistiseen käyttäytymiseen kytkeytyviä aivojen osia. Apinoista voi olla hyötyä myös uusien hoitomuotojen ja lääkkeiden testauksessa.

Koska geenivirhe siirtyy apinoiden lisääntyessä myös jälkikasvulle, tiedemiehet voivat jatkossa kasvattaa suuren autismista kärsivän eläinkannan lääketieteellisiä tutkimuksia varten.

Julkistus raivaa tietä muille geenimuunneltuja apinoita käsitteleville tutkimuksille.

Apinat voidaan muokata kärsimään useista erilaisista ihmisiäkin vaivaavista mielenterveyden häiriöistä, joita on mahdotonta tutkia muissa eläimissä.

– Ensimmäinen geenimuunneltujen apinoiden koejoukko käyttäytyy hyvin samankaltaisesti kuin autismista kärsivät ihmiset. Ne ovat tavallista levottomampia ja välttelevät sosiaalista kontaktia, tutkimusta johtava Zilong Qiu kertoi The Guardianille antamassaan haastattelussa.

– Tutkimme parhaillaan apinoiden aivokuvia ja yritämme löytää ongelmakohdat, jotka aiheuttavat autismia.

Jos tutkimusryhmä kykenee tunnistamaan normaalista poikkeavat alueet apinoiden aivoissa, se ryhtyy tutkimaan mahdollisuuksia sairauden parantamiseksi, Qiu kertoi haastattelussa.

Koe-eläinten käyttö herättää paljon keskustelua ja kritiikkiä, mutta Qiun mukaan eläimet helpottavat huomattavasti ihmisiä koskettavien sairauksien tutkimuksia.

Autismitutkimuksen apuna on käytetty aiemmin muun muassa hiiriä. Jyrsijöiden pienet aivot kuitenkin hankaloittavat monimutkaisten neurologisten ongelmakokonaisuuksien hahmottamista. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.