Anttilalla lähes 30 miljoonan euron velat – huimat 478 yritystä odottaa rahojaan

Anttilan konkurssi tarkoittaa tavalliselle kuluttajalle esimerkiksi sitä, että verkkokaupasta ostetut, toimittamattomat tuotteet jäävät heiltä saamatta. Yrityksen asiakkaat eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka jäävät odottelemaan saataviaan. Anttilalla on lähes 30 miljoonaa euroa velkaa yhteensä 478 yritykselle.

Tavarataloketju Anttilan konkurssin taustalla on vuosia jatkunut tappiollinen liiketoiminta ja 29 431 837 euroon paisunut velkasumma. Yhteensä Anttilalta saataviaan odottavia yrityksiä on 478.

Kolmen kärki: Posti, Varma ja Nordea

Suurimpien velkojien saatavat liikkuvat miljoonissa euroissa, pienimmät velat ovat vain muutamia euroja. Anttilan Helsingin käräjäoikeudelle toimittaman selvityksen mukaan yrityksen suurin velkoja on Posti Oy, jolla on saatavia yhteensä 3 495 590 euroa.

Toisiksi eniten saatavia on vakuutusyhtiö Varmalla, jonka erääntyneet velat ovat 3 177 839. 

Kolmanneksi suurimmat velat Anttilalla on Nordealle, jonka saatavat tekevät yhteensä 2 618 282 euroa.

Lisäksi Anttilalla on miljoonavelkoja Kesko Groupille ja it- ja kulutuselektroniikan tukkureille Also Finland Oy:lle sekä F9 Distribution Oy:lle.

Satojen tuhansien eurojen suuruisia velkoja Anttilalla on miltei 40 eri yritykselle. Pienimmät saatavat on Ricoh Finlandilla ja Danske Finance Oy:lla, joista kummallekin Anttila on velkaa seitsemän euroa.

Lisävelkaantumista ei voitu estää

Helsingin käräjäoikeuden papereista selviää, että Anttilan edustaja kertoi Keskon edustajalle 15.7. lähettämässään sähköpostissa, että ennen konkurssihakemuspäätössä yrityksessä harkittiin ”erittäin tarkasti” myös yrityssaneerausta vaihtoehtona konkurssille.

Vaihtoehto näyttäytyi kuitenkin mahdottomana, sillä yrityksen velkaantuminen ei ollut hallittavissa.

– Yrityssaneerausvaihtoehtoakin on erittäin tarkasti pohdittu, mutta laskelmat näyttävät siltä, ettei yhtiön lisävelkaantumista voida ainakaan ennen vuotta 2021 voida estää. Yhtiö on myös selvittänyt rahoitusvaihtoehtoja, mutta kaikki neuvottelut riittävän rahoituksen saamiseksi ovat päättyneet tuloksettomina.

Päivitetty 22.7. Tekstissä kerrottiin aiemmin, että Anttilan edustaja oli lähettänyt Helsingin käräjäoikeuden edustajalle sähköpostiviestin 15.7.. Viesti oli kuitenkin lähetetty Keskon edustajalle. 

Lue myös:

    Uusimmat