Iron Sky -kuunatsielokuvan tuotantoyhtiön tilanne sakenee – tilinpäätöstietojen perusteella velkojille ei jää mitään

Timo Vuorensola on huojentunut mies 1:08
Video: Iron sky -ohjaaja Timo Vuorensolalle on tärkeää, että elokuvan herättämä reaktio ei ole "ihan sama".

Iron Sky Universe -tuotantoyhtiö on konkurssissa. Talousvaikeudet ovat varjostaneet tuotantoyhtiötä jo kuitenkin pidempään.

Tieto ilmenee Helsingin käräjäoikeuden viime viikolla (4.12.) antamasta ratkaisusta. Konkurssiin sen haki Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

Yhtiön umpikuja ei ole ihme, koska se on pitkään ollut vakavissa vaikeuksissa. Iron Sky Universe Oy ilmoitti vuoden 2019 tilinpäätöksensä kaupparekisteriin marraskuun lopussa, eikä se ole kaunista luettavaa.

Tilinpäätöstietojen perusteella velkojille ei jää mitään jaettavaa. Oma pääoma oli noin 2,3 miljoonaa euroa pakkasella, kun omaa pääomaa yhtiöön oli sijoitettu vain 272 500 euroa.

Oma pääoma oli pääosin saatu joukkorahoituksen avulla.

Rahaa viime vuoden lopussa enää reilut 35 euroa

Velkaa oli viime vuoden lopussa 3,3 miljoonaa euroa. Tästä saatuja ennakkomaksuja oli 959 100 euroa, rahalaitoslainaa 800 000 euroa ja joukkorahoituksella kerättyä joukkolainaa 235 200 euroa.

Rahaa oli viime vuoden lopussa jäljellä enää 35,59 euroa.

Joukkorahoituksella kerättiin myös omaa pääomaa 265 800 euroa vuonna 2014. Invesdorille tarjotun joukkorahoitustarinan mukaan liikevaihtoa piti kertyä vuosina 2014–2017 yhteensä 17,3 miljoonaa euroa ja käyttökatettakin 4,6 miljoonaa euroa.

Iron Sky Universe on siitä tyypillinen joukkorahoitustapaus, etteivät sijoittajille ennustetut liikevaihto- ja kannattavuusluvut ole alkuunkaan totetuneet.

”Iron Sky palaa uusin tarinoin”

Heikko taloudellinen tilanne ei ole estänyt yhtiötä kertomaan jatkostaan.

– Iron Sky palaa uusin tarinoin vuonna 2021. Pysy kuulolla, tuotantoyhtiö markkinoi yhä englanninkielisillä verkkosivuillaan.

Laskujen maksaminen on ollut satunnaista, koska Iron Sky Universelle oli kertynyt lähes 70 maksuhäiriömerkintää. Osakepääoman menettämisestä yhtiö ilmoitti kaupparekisteriin viime heinäkuussa.

Bisnode kertoo maksuhäiriöraportissaan, että kyseessä ovat yksipuoliset velkomustuomiot ja trattaprotestit.

– Ilmarinen haki yhtiön konkurssiin, mutta maksuhäiriöitä yhtiölle on kertynyt vino pino, summaa Kauppalehden analyytikko Ari Rajala.

– Samojen vastuuhenkilöiden edellinen Iron Sky -tuotantoyhtiö Blind Spot Pictures meni konkurssiin jo syyskuussa 2019, Rajala lisää

Vuonna 2018 Iron Sky Universe vielä pystyi maksamaan laskujaan. Sen jälkeen merkintöjä saatavien maksamisesta ei Bisnoden raportissa ole.

Verohallinnon mukaan tilittämättömiä arvonlisäveroja on 15732 euroa. Velkojien joukossa on lukuisia perintäyhtiöitä.

Tuotantoyhtiö Energia Oy velkoo Iron Sky Universelta 31000 euron saatavaa. Yhteensä maksuhäiriömerkintöjä on satojen tuhansien eurojen arvosta.

Lue myös:

    Uusimmat