Mainos

Antibioottien riskejä eläimille tutkittu vähän

Antibioottien aiheuttama lääkkeille vastustuskykyisten uusien bakteerien syntyminen ei ole yhtä suuri ongelma eläimillä kuin ihmisillä, arvioivat Helsingissä koolla olevat eläinlääketieteen asiantuntijat.

Antibioottien käyttö eläinten hoidossa sisältää kuitenkin riskin lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien määrän kasvusta. Myös elintarvikkeissa piilevien antibioottijäämien pelätään synnyttävän ihmisissä lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita.

Eläimille syötettyjen antibioottien vaikutusta bakteerikantoihin ei ole juuri tutkittu.

-Ongelmaan on alettu nyt kiinnittää huomiota, koska sen mahdollisuus on olemassa. Antibioottien käyttöä rajoitetaan kuitenkin ankaralla otteella, huomauttaa professori Stefan Soback Israelista.

Helsingissä on koolla ensimmäistä kertaa laaja kansainvälinen konferenssi, jossa pohditaan antibioottien käyttöä eläinten lääkinnässä. Konferenssi on Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa toimivan Sobackin koolle kutsuma ja sitä rahoittavat useat lääkefirmat.

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen Eelan ylijohtaja Tuula Honkanen-Buzalski on sitä mieltä, että suurempi riski vastustuskykyisten bakteerikantojen syntyyn kotieläimissä EU:n alueella on tuontirehun antibioottijäämät kuin eläimille syötetyt antibiootit.

Tuontirehuakin valvotaan tarkasti, eivätkä liian suuret antibioottimäärät ole varsinainen ongelma; niitä havaitaan varsin harvoin.

EU:ssa antibioottien käyttö eläinten kasvun parantamiseksi kiellettiin vuoden 2000 alussa. Yhdysvalloissa se on edelleen sallittua.

-Kongressissa on käsiteltävänä lakialoite, jolla antibioottien käyttö eläinten kasvun parantamiseksi kiellettäisiin, mutta en usko, että se menee läpi, konferenssiin osallistuva yhdysvaltalainen professori Stephen Sundlof sanoo.

Honkanen-Buzalski sen sijaan uskoo, että Yhdysvallat melko pian lopettaa antibioottien käytön eläinten kasvun edistäjänä. Hänen mukaansa on tutkittu, että antibioottien hyöty kasvun edistäjänä ei ole kovin merkittävä.

Tautien ehkäisy avainasemassa

Antibioottien käyttöä eläinten lääkinnässä pyritään vähentämään siten, että sairauksia, joiden hoitoon niitä tarvitaan, ei syntyisi. Tähän päästään esimerkiksi rokottamalla eläimiä etukäteen ja kiinnittämällä huomiota niiden elinoloihin.

Esimerkiksi Norjan kalataloudessa antibioottien määrää on voitu vähentää parantamalla kalojen kasvatusolosuhteita.

-Myös luomumenetelmällä on aivan mahdollista kasvattaa terveitä eläimiä. Tosin luomujärjestelmä on sellainen, ettei se sovellu kovin laajamittaiseen karjankasvatukseen, Honkanen-Buzalski sanoo.

Luomueläinten kasvatuksessa bakteerien leviämistä estetään muun muassa siten, että eläinten kasvatustilat ovat tavallista väljemmät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.