Antibioottien massajakelu vähentäisi Afrikan lasten kuolleisuutta

6:09

Atsitromysiini-antibiootin massajakelu kahdesti vuodessa voisi alentaa huomattavasti lapsikuolleisuutta monissa Afrikan maissa. Vaikutus johtuu todennäköisesti hengitystietulehdusten, ripulin ja malarian vähentymisestä.

Yllä olevalla videolla lääkäri kertoo, että antibioottikuurit ovat usein turhia.

Tiedot perustuvat New England Journal of Medicinessä tutkimukseen, jossa 190 000 lapselle annettiin atsitromysiinia tai lumevalmistetta kahdesti vuodessa. Tutkimus toteutettiin Malawissa, Nigerissä ja Tansaniassa. Lapset olivat 1–59 kuukauden ikäisiä.

Antibiootteja saaneissa yhteisöissä lasten kuolleisuus oli keskimäärin 14 prosenttia vähäisempää kuin lumevalmistetta saaneissa. Vaikutus oli vielä suurempi Nigerissä, jossa lapsikuolleisuus on maailman suurinta. Siellä antibioottiryhmäläisten kuolleisuus aleni 18 prosenttia enemmän kuin verrokkiryhmässä.

Suurimmat hyötyjät olivat alle viiden kuukauden ikäiset. Heillä antibiootit vähensivät kuolleisuutta peräti 25 prosenttia.

Vastaavanlaisia antibioottien massajakeluita on menestyksekkäästi käytetty trakooma-silmäsairauden vastaisissa toimissa, ja niiden yhteydessä on havaittu myös kuolleisuuden vähentymistä. Tätä ennen asiaa ei kuitenkaan ole selvitetty tässä mittakaavassa.

Tutkimuksessa antibioottien massakäyttöön ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia, mutta laajamittainen ja vuosia jatkuva massajakelu voisi lisätä antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja, mikä aiheuttaisi pahimmillaan lisää kuolemia. Tämän vuoksi mahdollisten tulevien lääkitysohjelmien hyödyt ja haitat pitää punnita tarkoin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja